Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Alcest, Fängelset, Göteborg 19/4 | FESTIVALPHOTO
 

Alcest, Fängelset, Göteborg 19/4

 Betyg

Utan varken ord eller ansiktsuttryck startar de kvällens spelning med inledningsspåret på första plattan Souvenirs D'un Autre Monde. Det är en liten skara om 169 besökare i publiken ikväll och stämningen tar sig direkt. Neiges klara, harmlösa röst ackompanjeras av gitarristen Zeros underbara, drömska nynnande. Åh, den fantastiska rösten. Det är så jävla vackert att jag blir tårögd.

Jag har alltid varit så fundersam över det här med att stå med ryggen helt eller halvt vänd mot publiken. Som om musikerna inte vill integrera med oss. Det här gör Alcest ganska mycket, men det är ju också det som är en typisk del av shoegazekonceptet. De är inne i sig själva och det de gör, och det känns faktiskt ganska avslappnande. Trots detta är musikerna väldigt ödmjuka, de tackar efter varje låt när publiken ger dem varma applåder.

Vi serveras låtar från båda fullängdarna, EP'n och den nya låten Summers Glory, vilket är en ganska trevlig men lite seg överraskning. Men jag står hela tiden och väntar på skriket. Och så i sjunde låten, favoriten Percées De Lumière, kommer kraftprovet. Det plågsamma hjärtskärande skriket, Neiges egna sätt att beskriva plåga, låter precis så som jag vill att det ska låta. Att sedan vara så nära musiken och känna de smattrande baskaggarna strömma igenom kroppen... Jag bara blundar och ler. Får gåshud, det känns som att jag drömmer, aldrig har jag varit med om en lika gripande konsertupplevelse.

Alla låtar framförs perfekt, det låter verkligen oklanderligt. Det är till och med så att det är bättre än på skiva, den här musiken tar sig till nya höjder när man hör det live. När de till slut tackar för sig med ett kort och blygsamt "Thanks, goodbye" och går av scenen, uppstår en klappfest och bandet får snällt gå på igen för ett storslaget extranummer i form av Élévation.

Det här är black metal, post-rock och shoegaze; allt i ett, och det är helt fantastiskt.

Spellista
1. Printemps Emeraude
2. Les Iris
3. Summer's Glory
4. Ecailles de Lune (Part I)
5. Le Secret
6. Solar Song
7. Percées de Lumière
8. Souvenirs d'un Autre Monde
Extranummer
Élévation

Writer: Emily Lövstrand
I don't have Facebook


|Home|