Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

HELLOWEEN, Stratovarius & Avatar @ Mejeriet 8/12 | FESTIVALPHOTO
 

HELLOWEEN, Stratovarius & Avatar @ Mejeriet 8/12

 Betyg

Review715_andi

Äldsta besökaren någonsin, en febrig finne och en tysk teatergrupp!

Återigen besökte tyskarna i Helloween Lunds Mejeriet. Den här gången hade de inte sällskap med sina vapendragare och konkurrenter Gammaray, utan denna kväll bjöds det på finsk melodisk power i form utav Stratovarius och göteborgsdöds från hungriga Avatar.

Förväntade mig fullt hus när tyskarna spelar här men det var tyvärr inte slutsålt på långa vägar. Kändes som om där var mer folk när Stratovarius headlinade där för lite mer än ett halvår sedan! Kanske de flesta blev avskräckta pga det höga biljettpriset på nästan 400kr nu i julklappstider.


AVATAR:
Kvällens öppningsband, svenska Avatar från Göteborg bjöd den oväntade Heavy-Metal publiken på lite dödsmetall. Trots andra sidan genre-träsket så lyckades göteborgarna få med sig publiken. Johannes har gjort en fullständig makeover och har utvecklats till en betydligt bättre sångare sedan debuten 06. Han kör stenhårt på sin stil och dricker vatten ur en bensindunk. Han hade ett rörelsemönster på scenen som fick mig snabbt att tänka på Deathstars frontman Whiplash Bernadotte.

Hela bandet har växt in i sina kläder med senaste plattan AVATAR som är ett rejält uppsving mot tidigare SCHLACHT. De har skapat sig ett modernt sound och framför sig mognare på scen. Shattered Wings från senaste plattan har bra tyngd och rätt attityd för att kunna röja på en scen för den tyngre musiken. Passande mellansnack får igång publiken och Deeper Down bjuder på lite varierande sångstilar från Johannes. Det bidrar till stor variation för bandets sound.
Det känns som att stå och kolla på ett helt nytt band mot spelningarna de gjorde för två år sedan. Och det är bra.
Trummisen John sitter i skymundan längst in till vänster på scenen. Han syns knappt därför att Helloweens gigantiska trumset står i mitten och tar upp halva lokalen, och Stratovarius rejäla trumset längst till höger. Han gör en riktigt bra insats. De har gått från att vara ett ointressant band till ett ok band till ett högst intressant band på tre år. Jonas och Simon på gitarr samt Henrik på bas gillade att posera framför fotograferna och flickorna längst fram. Inget som hindrade deras spelglädje utan tvärtom fick mer fart på dem.

Bandet själva lyckades försena spelningen en kvart, då det var tänkt att de skulle börja en halvtimme innan utsatt tid! Hade de börjat tidigare så hade många missat denna intressanta dödsakt. Dåligt av arrangören att inte informera om att första bandet börjar innan utsatt tid! I publiken hade Avatar sin äldsta åskådare någonsin. Basisten Henriks mormor, 84 åriga Britt. Hon var inte inne i någon moshpit men hon hade nog lika kul för det.
Speltid 35 min


STRATOVARIUS:
Tidigare i år körde Stratovarius en egen headlineturné som besökte Mejeriet. De gjorde en bejublad spelning då och skulle visa sig att klara av det en gång till trots en halsont Timo på sång. Han sjöng lite lugnare och försiktigare men på sådan professionell nivå att det nog inte märktes för dem som såg dem för första gången. Finnarna har fått lite ovälkomna nyheter då trummisen Jörg har fått cancer, så Alex Landenburg (Axxis, At Vance) fick snabbt lära sig låtarna och följa med på första halvan av turnén fram tills februari.
Han gjorde ett riktigt bra jobb och var mycket intressant att följa bakom sitt trumset. Han spelade fel flera gånger men proffsig som han är så var det nog ingen som märkte det förutom de på scen och de inbitna fansen. Han skapade sitt eget sound och Stratovarius fick luft under vingarna. De har en riktig härlig känsla på scen och närvaron är påtalig, precis som tyskarnas. De fick en timme på sig att värma upp publiken åt Helloween och det lyckades dem med råge.

Från kommande plattan Elysium spelade de Darkest Hopes. En låt med mörker och tyngd och låter som att de försökt ta ett steg framåt i bandets utveckling. Tyvärr känns låten väldigt framkrystad och ostabil. Den osäkra insatsen till denna låt kan kanske bero på att den inte är så värst inövad ännu? Glatt nog så var detta enda bottennappet finnarna gjorde för annars överöste de publiken med hits. Hunting High And Low, Eagleheart, Kiss Of Judas och Distans Skies m.fl.

Från plattan Fourth Dimmension från 1995 bjöd de på sällan spelande Against The Wind. Helt galet bra framförd låt. Om jag inte hade haft headbangat fram en whiplash skada tidigare så hade jag nog gjort det nu då man verkligen dansade loss. Inte hann man hämta andan efter låten för då körde de sylvassa Eagleheart. Här lös Timo upp ännu mera och glömde nog bort att han dragit på sig en förkylning i Hamburg kvällen innan.

Sen när vi äntligen trodde vi skulle få vila en kort stund till en vacker ballad säger Timo att de fyra återstående låtarna är alla ballader, och därefter drar de igång med inte vilken som helst, utan hypersnabba Speed Of Light! En makalös låt som är klar favorit live.
Avslutande medeltidsdängan Black Diamond med spikpiano-plingande Jens Johansson på keyboard får en att skrika efter mer. Och mer skulle det bli men i form av tysk power – Helloween
Speltid 60min


HELLOWEEN:
Inledande färska och silverfärgade Are You Metal, smäller av med dunder och brak. Bländande strålkastare och dånande gitarrer och den aggressiva framtoningen blir lite fel när en sjukt fnittrig och glad Andi Deris skuttar ut på scen och försöker sjunga en hård och tuff låt samtidigt som han ler upp till öronen. Men bra är det. Låten fastnade direkt. Lär bli en klassiker i kommande spelningar. Att tyskarnas humor är så dålig att den är rolig gör att det är svårt att hålla sig för skratt. De skär sig mot bakgrunden då scenen är metallbaserad i silver och ventilationsgaller med vitt ljus. Hur såg de ut då? Det första som slog mig var att de kom direkt från en Halloween-fest. Krusstjortor, kavajer och axelvadd…. Det där med stil och humor kan man aldrig ta från Helloween. Det är bara Deris som satsar på stil. Han har alltid en ny specialmålad läderjacka med det aktuella albumet på. Riktigt snyggt.

Snabbt efter blytunga Are You Metal körde de superklassiska låten Eagle Fly Free. Grasskopf sliter nästan av sina bassträngar och det är en fröjd, både för ögonen och öronen att se han spela. Publiken är med och försöker sig på lite allsång. Även kidsen längst fram försöker hänga med i refrängerna. Plötsligt efter låten så pratar Andi Deris om det skandinaviska überkalla vädret och han pratar om något så negativt i en så positiv ton att man blir förvirrad. Han pratar dessutom i minuter! Men killen har en sån härlig berättarröst att han skulle få vem som helst att sitta i hans knä och lyssna på hans historier.
Man kan bara skratta med tyskarna och slänga runt med håret och röja loss till överraskande Steel Tormentor och Handful Of Pain.

Dani Löble har fått ett helt nytt trumset till den nya turnén som bygger på färska metalklingade 7 Sinners. Ett gigantiskt vitt flaggskäpp med fyra! baskaggar och 13-14 cymbaler och highhats! Känns som om det blivit det nya modet på rockscenen idag med fyra baskaggar. Tyvärr var ju hela trumsetet triggat och riggat så det kändes alldeles för konstgjort.
Löble behöver inte fuska för han är en duktig trummis. Hade hellre sett ett tråkigt och mindre trumset med ett äkta kärleksfullt skinnpiskande snattrande. Varför envisas band med dessa intetsägande trumsolon? Det som han körde denna kväll var fullständigt ointressant.
Förstår inte varför Löble inte satsar på att köra något mer välplanerat som något med en melodi (som han gjort förr) istället för att bara slå på alla tusen pukor som han har monterat upp endast för trumsolot. Även Saschas gitarrsolo tidigare ikväll var en gäspning. Upprättelse kom piskande i baken när I´m Alive och nya World Of Fantasy fortsatte spelningen.

Andi sade i ett nytt intressant tal till publiken att de hade diskuterat om de skulle köra sex låtar till eller tre långa. Svaret blev ett femton minuters långt medley bestående av Keeper Of The Seven keys, King For A 1000 Years och mastodontlåten Halloween. Glädjen blev enorm. Publiken hamnade i extas och närvaron till musiken och publiken från scenen var ända uppe i taket och knackade! Som det sjungs i sista delen av medlyt – Its Magic In The Air.

Avlutningen var magnifik. Innan självklara och förlängda Future World som de låter publiken sjunga med i om och om igen, bjöds vi överraskat på Ride The Sky. Återigen visar de känsla på scenen och visar att de kan hantera sina instrument som riktiga proffs. Efter att de blivit inropade en andra gång så kom sista avlösande skottet. Dr Stein förlöstes med massvis av uppblåsta Pumpkinhead-badbollar. En låt som satte punkt för en förlösande decembernatt.
Under Helloweens spelning hade vakterna verkligen ingenting att göra och de var så uttråkade att ena vakten satt på en låda framför scenen och lekte med sin mobiltelefon.

Helloween är välkomna åter till Lund. De ser ut att trivas här.

Effektiv speltid: 90min


Helloween setlist:
ARE YOU METAL
EAGLE FLY FREE
MARCH OF TIME
WHERE THE SINNERS GO
STEEL TORMENTOR
TRUMSOLO
I´M ALIVE
WORLD OF FANTASY
HANDFUL OF PAIN
MEDLEY: Keeper Of The Seven Keys /The King For A 1000 Years/Halloween
I WANT OUT
--------------------------
RIDE THE SKY
FUTURE WORLD
--------------------------
DR STEIN

Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|