Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

TREAT @ The Tivoli, Helsingborg 2023-09-15 | FESTIVALPHOTO
 

TREAT @ The Tivoli, Helsingborg 2023-09-15

 Betyg

Review5133_Treat

För fyrtio år sedan (ungefär, 1981, men vem räknar?) så bildades Hard Rock bandet Treat som gett oss monsterhits som Conspiracy, Soul Survivor, World Of Promises och Changes under 80-talets glansdagar. Dessa givna tidlösa klassiker blandades friskt med sentida Skies Of Mongolia, Ghost Of Graceland och från färska släppet, Home Of The Brave. Alla album bidrog med något bidrag. Supertrevligt. För att jubilera ordentligt grävdes det friskt i låtlistan inför turnén. Treat som spelar klassisk hårdrock intog denna härliga fredagskväll i Helsingborgs hamn på anrika The Tivoli. Ett fantastiskt rockhak som precis som Treat överlevt svåra tider.

Inledande Skies Of Mongolia är en alldeles ypperlig korköppnare till öppningslåt som följdes upp av Ready Fo The Taking.

Treat är 80-tals sound rakt igenom även om de släppt ny musik. De tar sina rötter på allvar men levererar en avslappnad show full med glädje och scennärvaro. Robban Ernlunds publikfrieri håller hög nivå. Robban är noga med att fistbumpa, posera för bästa bild och ta alla sina fans i hand längst fram vid scenkanten under låtarnas gång. Hans artighet överglänsas dock utav hans makalöst rena röst. Det var bara för publiken att luta sig tillbaka och njuta. Imponerande att se och höra en röst om inte visar spår på över fyrtio års hårt arbete.

Nalles bas ljuder som ett åskmåln över Öresund. Sveriges mest intressanta basist enligt många och det är bara att hålla med. Basslingorna har en egen karaktär och precis som Garys gitarrspel så skapar basvågorna sin egen melodi och fungerar inte bara som ett utfyllnads tryckande basljud.

Det som var mest förvånande under kvällen var att trots den goda återväxten inom hårdrock och metalvärlden som spås just nu så lös ungdomarna med sin frånvaro. Medelåldern var hög. Vilket är skönt på ett sätt. En ensam tyska hade tagit sig hela vägen från södra Tyskland, enbart för att se Treat två kvällar i Sverige. Mäkta imponerande. Det var fullt på golvet. Dock var balkongen avstängd så det kändes lite trist att ungdomarna inte masat sig över och fixat så att dessa svenska legendarer stod inför ett utsålt The Tivoli. De vuxna visade dock att äldst är bäst och såg till att sjunga med i låt efter låt. Bra ös. Någon som öste på ännu mer var trummisen Jamie Borger som svängde friskt och vågade på sig mindre jongleringar mitt hettans centrum.

Treat älskar fullkomligt att stå på scenen. Det syntes. Stockholmspågarna visade även att man kan ha kul på scenen utan att hälla i sig öl. Endast vatten skålades det med och inget som de himlade med. Det går att rocka nyktert.

Keyboardisten fick lov att glänsa, speciellt under Get You Under The Run och Soul Survivor med snygga synthslingor som fungerar som en moodsetter för alla kvinnor i publiken. Avslappnat. En gedigen spelning som var träffsäker.

3,5/5
Speltid: ca 80min.
Bäst: Conspracy, så klart.
Sämst:
Fundering: Vart var alla kidsen? Återväxten som sägs vara så stor idag.

TREAT
Robban Ernlund - Sång
Anders ”Gary” Wikström - Gitarr
Jamie Borger - Trummor
Patrik ”Green” Appelgren - Keyboard
Björn Nalle Påhlsson - Bas

Setlist:
Skies of Mongolia
Ready for the Taking
Papertiger
Home of the Brave
Ghost of Graceland
Rev It Up
Riptide
We Own the Night
Roar
Freudian Slip
Party All Over
Get You on the Run
Conspiracy
Sole Survivor
Changes
World of Promises
Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|