Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Festival Wettern - Australian Sunrise och Skyfall | FESTIVALPHOTO
 

Festival Wettern - Australian Sunrise och Skyfall

 Betyg

Review4689_Festival-Wettern-20180630_Australian-Sunrise-As10

Här kommer ett axplock av de band som spelade i Gränna på den nya musikfestivalen Festival Wettern.

Australian Sunrise

Namnet till trots så är det här 5 killar från Jönköping (varav 4 är nära släkt) som spelar sommarskön pop, perfekt för strandhänget. Tyvärr är stranden i Gränna denna eftermiddag relativt tom men vi får väl ge bygden lite tid att upptäcka den här nya festivalen – Festival Wettern. Hade fler ungdomar kollat upp det här bandet innan, så tror jag fler hade dykt upp då det absolut finns en image som går hem hos en yngre, cool målgrupp. Samtidigt är de inte ett ”boy band” och deras sound tror jag uppskattas av alla generationer.
Australian Sunrise för tankarna till band som Cold Play men lite mer melodiöst och lättsmält. Bandet är avslappnat och för mig som bl a jobbar i Portugal skulle gärna se Australian Sunrise på en strandrestaurang i samband med ett företagsevent och det funkar ju även utmärkt här hemma. Tips till er som vill locka lite extra rosédrickare till restaurangen i sommar.
P3 Osignat fångade upp låten ”Kiss me” 2017, som tog sig ända upp i toppen på listan. En bra bit på vägen att nå fram genom bruset av alla band som vill fram i rampljuset. Låtarna följer ungefär samma mönster med sköna melodier som lätt sätter kroppen i rörelse. Just mer kroppsrörelse är det jag efterfrågar på scen för att höja det totala underhållningsbetyget live. Bandet släpper en platta till hösten och den kommer jag definitivt låta rulla under bekymmerslösa dagar.Skyfall

Proggband ser man inte jätteofta numera men de finns och vissa av dom är riktigt bra. Skyfall kommer från Jönköping och har den kände musikprofilen Johan Häll i fronten. Det är också han som skriver texterna som ger en känga till både religionen och kapitalet, precis som det ska vara i den här genren.
De har ett typiskt sound för band som gärna bygger sina låtar på olika samhällsaktuella budskap. De sjunger så klart på svenska och de känns som ett bra band för just den här festivalen. Festival Wetterns syfte är förutom skön musik, att uppmärksamma det hot som många upplever mot sjön Vätterns framtid. Försvaret dräller bomber i dricksvattnet, gruvnäringen snokar i buskarna och nu vill uppenbarligen även stockholmarna dricka upp sjöns resurser. Vi får väl se hur allvarligt det här blir men ur en musikalisk synvinkel så är det faktiskt märkligt att proggen inte är större än den är i Sverige idag, med tanke på hur många det är som kämpar för olika hjärtefrågor.
Skyfalls musik är trallvänlig, traditionell progg som ibland trillar in i dansbandsgenren för att sen ta en kort avstickare till rocken genom sköna gitarriff av Johan Häll själv och dagens vikarierande gitarrist Gustav Wremer (Grande Royale).
Jag brukar efterfråga välregisserade och proffsiga liveframträdanden men när det gäller det här bandet så passar det utmärkt med musik, märkliga texter, strulande instrument och orepade mellansnack. Lika oförutsägbart som ett plötsligt skyfall i sommarsolen.


Writer: Elise Pavicic
I don't have Facebook


|Home|