Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

VA ROCKS - från AC/DC till Greta Garbo | FESTIVALPHOTO
 

VA ROCKS - från AC/DC till Greta Garbo

Review4638_VAROCKSINTERVJUs

VA ROCKS är ett rockband från Skåne som bryter mer och mer mark ute på livescenen. Bandet består av Ida Svensson Vollmer (sång, gitarr), Klara Wedding (bas) och Frida Rosén (trummor/sång).
Jag ser många konserter och många förband men det är sällan jag ser en sån klockren energiexplosion som den som VA Rocks bjuder på den här kvällen på Denim & Leather i Jönköping. Ni kan läsa recensionen här:
http://www.festivalphoto.net/reviews&review=4631

Innan spelningen träffade jag bandet i det lilla logeutrymmet där musiker, instrument, kläder, smink, chips och öl trängs i en salig röra. Just den här kvällen finns även en annan slags artist på plats som jag återkommer till.

Kul att ni har kommit hit ikväll!

Ida:
- Vi har inte gigat i Jönköping tidigare så vi känner ingen här men vi är sjukt taggade. Det är en bra klubb och ett trevligt gäng som driver den.

Är ni födda hårdrockare eller har det intresset kommit efter att ni börjat spela själva?

Klara:
- När vi började spela var det mycket mer punk. Jag och Ida fick mycket sån inspiration från våra föräldrar. Sen har det blivit mer och mer hårdrock och nu lite tillbaka till punk igen.

Ida
- För mig kom det naturligt när jag började spela gitarr. Jag är uppväxt med en pappa som spelar bluesgitarr och han spelade mycket AC/DC som också är mitt absoluta favoritband. Då blev det riffandet som lade grunden redan där.

Frida
- Jag slussades in i det här när jag lärde känna Ida som barn. Jag har lyssnat på mycket olika musik. Jag var t ex en riktig Darinälskare och kollade på Idol och sånt. Sen var det dom andra som fick mig att lyssna på mer hårdrock. När sen band som The Donnas dök upp fick man en riktig förebild.

Ida
- Ja det var dom som fick oss att faktiskt dra igång. Vi stod och köade utanför KB (Kulturbolaget Malmö) i flera timmar helt ensamma när vi var 13-års åldern. Det var när vi såg dom live som vi kände att "det här kan vi också göra".

Frida
- Det har ju tagit lite tid för oss att inse att det verkligen var det här vi ville göra eftersom vi var så unga när vi började. När man kan identifiera sig med någon som The Donnas blir det mer på riktigt. När vi spelade på Sticky Fingers i Göteborg igår såg vi planschen från The Donnas turné den där gången i Sverige och då mindes man tillbaka till hur det startade med VA ROCKS.

Mitt i intervjun kommer en av medlemmarna från Thundermother in i logen för att kolla av vilken tatueringsskiss hon ska välja. Thundermother är huvudband ikväll och har passat på att bjuda över en lokal tatuerare som gaddar alla (!) medlemmarna i båda banden innan giget. Det blir allt från blixtar till läppar som pryder olika kroppsdelar.
Efter lite tyckande så fortsätter vi att prata om musik och identitet. Vi kommer in på det här med varför det ska envisas med att hänvisas till kön så fort det är tjejer som spelar hårdrock. Vi har ju aldrig läst om "killbandet Sabaton" eller "mansbandet Iron Maiden". Så låt oss släppa den frågan en gång för alla.

Vad händer framöver?

Ida
- Vi har en del gig och festivaler inbokade nu under våren och sommaren 2018 men det vi absolut har i sikte just nu är också att få till en ny platta.

Frida
- Ida skriver oftast grunderna och sen sätter vi ihop det tillsammans. Till nästa platta vill vi gärna jobba mer spontant i replokalen och jamma fram låtarna. Testa sig fram lite mer.

Ida
- På förra plattan var det framför allt jag som skrev texterna men nu kanske det blir lite annorlunda. Vi vill gärna gå till ett lite mer rått sound. AC/DC möter Pistols. Det är så vi låter live och det är så vi vill låta. Det är vårt sound.

Ida
- Vi vill ju gärna åka på turné utomlands med ett stort band framöver också.

Frida
- Det är det vi behöver för att kunna ta nästa steg. Vi har spelat så jäkla mycket hemma även om vi har varit lite i Tyskland, Spanien och London. Det är så svårt att ta sig in där och få åka med de riktigt stora banden. Ofta krävs det mycket pengar för att få göra det. Men vi kommer att fortsätta att jobba på det.

Ida
- Även om vi har spelat tillsammans länge så får man tänka på att vi var så unga när vi började så bandet har inte varit igång på riktigt så många år. Vi har alltid satsat men det är först runt 2014 som vi verkligen har bestämt oss för att gå "all in".

Så vad får man om man tar med sig er som förband?

Frida
- Vårt förra album heter "Pull no Punches" och det är ingen slump - fullt ös medvetslös från början till slut. Ibland stoppar vi även in vår ballad för att lugna ner det lite men det är så mycket energi, spelglädje och humor på scen. Vi är verkligen inte pretentiösa utan vi är oss själva och våra personligheter förstärks på scen.

Ida
- Jag känner att jag verkligen kan vara mig själv på scen och då gillar jag att få uppmärksamhet. Något som inte alltid är självklart i vardagen.

Klara
- Jag har inte reflekterat så mycket över vem jag är på scen. Jag bara går upp och spelar och har kul. Sen har man ju naturligtvis utvecklats och vågar mer idag.

Vem Klara är på scen är det dock många andra som har reflekterat över. Bland andra fotografen Martin som jag har med mig. Han har sett bandet live tidigare och konstaterar att
Klara är definitionen av "den coola basisten".
Han har också beskrivit henne som hårdrockens Greta Garbo, lite mystisk men med en enorm utstrålning.

Idas ord får avsluta den här intervjun;

- Kom och se oss live! Det är därför vi och andra band spelar. Jag hoppas rent allmänt att folk ska komma ut och stötta liveklubbarna. Det är där vi finns!

Writer: Elise Pavicic
I don't have Facebook


|Home|