Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Rexoria - en mix för många | FESTIVALPHOTO
 

Rexoria - en mix för många

Review4625_image001s

Jag upptäckte Rexoria i samband med att jag recenserade en av deras spelningar i Huskvarna Folkets park. Det som imponerade på mig var att de gjorde ett riktigt bra intryck på scen, något man inte alltid förväntar sig av relativt nya band.

Nu när jag får tillfälle att prata med Frida Ohlin (sång), Martin Gustavsson (trummor) och hans bror Jonas Gustavsson (bas/gitarr) så får jag en förklaring till att de redan är så samspelta och underhållande live;

Frida:
- Vi kom ut som band 2016 och har spelat live i ungefär 1,5 år. Vi hade tidigt som mål att inte gå ut med något alls innan vi kände att vi hade vårt sound och var redo för att spela live. Så när vi gick ut med bandet var vi redan klara med vad vi ville göra. Vi har från början jobbat i replokalen med hur vi ska se ut och röra oss på scen och repat som att det har varit live.

Martin:
- Det är så mycket mer än musik att spela live. Har man inte image eller scenspråk så är det inte ens kul att lyssna även om musiken är bra.

Jonas:
- Det är live som vi kommer till vår rätt. Vi gör verkligen vår grej och ger allt.

Rexoria har varit ute och spelat mycket senaste året, både i Sverige och övriga Europa. Nu är det också klart att de kommer att göra en turné tillsammans med Bullet och Screamer med spelningar i bl a Tyskland, Spanien och Portugal. Utöver detta blir det ett par ytterligare spelningar ihop med Battle Beast och andra gig i Sverige.

Att inte fastna i ett fack har varit viktigt för bandet. Jonas och Martin har varit hårdrockare sen tidigt men Frida har en helt annan musikalisk bakgrund.

- Jag var musikaltjej när jag var yngre och gick mycket på musikal och teater, lyssnade mycket på pop. Sen i vuxen ålder så upptäckte jag hårdrocken och fastnade för detta.
Vi vill göra det vi brinner för och spela det som vi gillar oavsett hur det låter eller vad det liknar. På recensionerna märker vi att de som vill trycka in oss i ett fack får svårt att beskriva oss. De som bara lyssnar kan lättare skriva om vår musik med öppet sinne.

Jonas:
- Vi är ett energifyllt och bra liveband med 80-talsinfluenser och med basen i melodisk hårdrock.

Martin:
- Vi har försökt bygga något som inte är varken det ena eller det andra. Många säger att vi har gjort något nytt och det är roligt. Vi blandar många olika genres och vill ha det så.

Det är Frida som i första hand skriver texterna och hon berättar lite om hur hon jobbar.

- Texterna handlar om lite allt möjligt. Jag har haft svårt att skriva dom här traditionella kärlekstexterna. Jag har försökt hitta inspiration från annat håll. Många av texterna är lite dystra men har också ofta en koppling till naturen. Lite åt det mörkare hållet. Det är inte alltid så lätt att hitta rätt ord när man inte har engelska som modersmål och det är mycket som ska stämma när man skriver texter. Det ska rimma ibland, funka med melodin och känslan men det brukar kännas bra när det väl är färdigt. Texterna är inte alltid så tydliga.
Hurricane handlar egentligen om att bli förföljd eller stalkad av någon men det är inte självklart att man uppfattar det när man lyssnar på låten.

Att fortsätta turnera och släppa nytt material är en självklarhet och visst finns det drömmar och önskemål.

Jonas
- Japan är ett stort önskemål för mig både som band och privat. Dit hade man velat åka och spela. Det är en speciell kultur.

Frida
- Jag skulle gärna vilja spela i USA. Det är en så stor och svår marknad där även stora band har haft svårt att slå igenom. Det skulle vara kul att se hur vi hade tagits emot där. Vi ser ju på nedladdningar att vi har mycket fans i USA.
Vi har en väldigt spridd skara fans. Eftersom vi är väldigt breda i vår stil så har vi även en bred publik.

Jonas
- Vi har haft tyska fans som sett oss där nere och som sen har kommit till Sverige för att se oss och det är ju väldigt kul när vi är så nya. Vi har ju redan en massa låtidéer som har blivit över från förra skivan och vi har satt upp en plan för hur vi ska beta av låt för låt inför kommande skiva. Vi hoppas kunna spela in 2019.

Frida
- Vi har ju haft en dröm från början att ta oss långt. Vi har från start sagt att vi ska satsa fullt ut och då måste vi kompromissa bort annat i livet. Vi hjälps åt i bandet att få det att gå runt nu i början.

Rexoria är ett bra exempel på att hårdrocken i Sverige har en ljus framtid. Det finns så många band som verkligen satsar och nu är det upp till oss musikälskare att våga släppa sargkanten och låta nya band ta plats i våra samlingar av gamla 80-tals hjältar.

Writer: Elise Pavicic
I don't have Facebook


|Home|