Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Intervju med Brothers of Metal | FESTIVALPHOTO
 

Intervju med Brothers of Metal

Review4517_Brothers-of-Metal

Det är inte helt vanligt att ett hårdrocksband består av 8 personer men så är det i fallet med Brothers of Metal.
De har spelat tillsammans sedan 2012 då de på en fest fick infallet att göra en riktig Manowarlåt. Temat blev Thor och låten kan numera alla lyssna på - Son of Odin. Efter ett par år började de jobba lite mer seriöst med både bandet och låtskrivandet.
Jag pratar med Mats Nilsson, som tillsammans med flera andra bandmedlemmar ursprungligen kommer från Malung (även om de nu anger hemort Birka…..). Det är en av de vårdagar som solen faktiskt visat sig. Han har laddat med öl och cigarr i trädgården och jag inser att Skype är ett begränsande sätt att intervjua på…..

Hur som helst så berättar han om arbetet med nya albumet.

- Det var under 2014 som jag och Johan mer aktivt började med skivan och den var färdiginspelad våren 2015. Vi släppte Prophecy of Ragnarök den 1 april 2016. Det har dröjt lite eftersom vi har haft dialog med flera olika Metalbolag i Europa och vi har inte riktigt kommit fram till en bra deal. Vi gör allt helt independent och har därför bara släppt den digitalt. Där har den sålt bra så planen är att trycka upp fysiska skivor så snart vi kan.

Så tipset till alla er som vill köpa en vinylskiva framöver med Brothers of Metal är att köpa digitalt först☺.

Att slå sig fram i den hårda konkurrensen om både spelningar och fans kan vara tufft, så frågan är varför just Brothers of Metal kommer att lyckas?

- Framför allt är vi ett bra liveband, berättar Mats. På sångbiten har vi något som är ganska unikt med kombinationen av Ylva och Jocke. Ylva kommer ju mer från ”sing and songwriting” och skönsång, medan Jocke är metal och mer åt growl.
Folk ser att vi gör det ”all out”, vi är själva fans av metal och när publiken ser att vi på scenen delar samma känslor som dom så tror jag det ger en del. Vi är inte direkt nyskapande men gör det som vi själva gillar.

Ett av tillfällena som man kan se dom live är på Sabaton Open Air.

- Det är tredje gången vi spelar på den festivalen och jag ser fram emot det väldigt mycket. Den här gången hoppas jag att publiken även kan texterna, ha ha. Vi hade suveränt kul förra året. Publiken är fantastisk!
På ett ”vanligt gig” har man mer möjligheter att förbereda t ex pyro och själva showen. För ett band av vår dignitet kan vi inte göra det på samma sätt på en festival men publiken är extremt pepp så det är mycket roligare att hitta mötet med publiken på ett skönt sätt.

För övrigt är det ganska lugnt på gigfronten just nu. Mats förklarar varför:

- I sommar blir det inte jättemånga spelningar. Bl a ska Ylva ut på turné med sitt andra band i en helt annan musikgenre. Vi är i det här mellanlandet där vi vet att vi dels måste spendera mycket pengar på att få bra förbandsturnéer och där många av oss också har barn och familj så det gäller att hitta någon balans i det. Men vi vill jättegärna ha fler spelningar och vi kan dra publik de flesta av Sveriges städer så det är bara att höra av sig om man vill ha oss!
- Att åka ut på turné med Twilight Force hade varit som handen i handsken. Vi känner dom väldigt väl.

Brothers of Metal spelar på onsdagen på Open Air och har tid att själva vara publik.

- Det första bandet jag såg helt själv när jag var ung var Freedom Call i samband med att de turnerade med Hammerfall för länge sedan. Jag ser jättemycket fram emot att se dom igen eftersom jag inte fått tillfälle tidigare.
Storyteller och Hammerfall definitivt och så Steve Harris naturligtvis, han är ju guden på något sätt.

På tal om ungdom så frågar jag om Mats alltid har varit hårdrockare.

- När jag fyllde 10 år fick jag en bergsprängare och ett presentkort på tre skivor. En var Yabba Dabba Dance 6, en var Appetite for Distruction med Guns ´n Roses och den tredje Vulgar Display of Power med Pantera. De två sistnämnda formade nog mig ganska mycket. Sen när jag blev 13-14 år fick jag smak för fantacy. Jag hade sparat ihop egna pengar, lånade kompisens Ginzakatalog och så beställde jag allt av Manowar som jag hade råd med. Iron Maiden har också varit viktiga för mig.

Jag är en person som ofta tänker i bilder och jag försöker se Mats som musiker idag om den första skivan Yabba Dabba Dance hade fått inflytande i stället…… med DJ Bobo och 2 Unlimited som förebilder….. Huh!

I ett band med så många medlemmar undrar man ju hur det funkar praktiskt.

- Alla är mer eller mindre involverade men i huvudsak är det Johan, Dawid och Micke som gör musiken och jag, Ylva och Jocke som gör texterna, förklarar Mats.
- Våra texter kan egentligen delas upp i två olika delar. Den ena som speglar vår kärlek till vårt fornnordiska arv och den andra kärleken till metal. Ibland är de lite ihopblandade men oftast är temat det ena eller det andra. Det grundar sig på ett genuint intresse. Vi säger absolut inte att vi är något uppslagsverk men vi har oftast koll på när vi gör faktafel och inte. Ibland måste man skarva lite för att det ska bli roligt och den ”fakta” som finns är ju också ganska relativ fakta då det skrevs ca 200 år efter vikingatiden.
- För övrigt har vi har lite olika roller i bandet, fortsätter han. Jag tar mest ansvar för media, förhandlingar och dylikt och någon annan har hand om ekonomin. Innan vi var bandmedlemmar var vi vänner så det känns inte som att det kommer att vara några problem att samarbeta.


Det fornnordiska temat har och kommer sannolikt även i framtiden att ha en stor intressegrupp i Sverige och vi hårdrockare vet att inget kan stoppa musiken, så det kommer säkert att finnas goda chanser för Metal av Brothers att växa som band.Bandmedlemmar Brothers of Metal

Ylva Eriksson - Voice of the Valkyries
Joakim Lindbäck Eriksson - Battle Cries
Dawid Grahn - Guitar
Pähr Nilsson - Guitar
Mikael Fehrm - Guitar
Emil Wärmedal - Bass
Mats Nilsson - Tongue of the Gods
Johan Johansson - Anvil and War DrumsWriter: Elise Pavicic
I don't have Facebook


|Home|