Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Tampere Metal Meeting 2016 | FESTIVALPHOTO
 

Tampere Metal Meeting 2016

Review4307_tampere

En ny metalfestival är född! Tampere Metal Meeting ligger precis intill vattnet mitt i staden Tammerfors i Finland, och med drygt 2000 besökare per dag är den alltså i storlek mindre. Ganska så hemlig för oss icke Finländare då den främst marknadsförts på Finska via Facebook, vilket är synd, för hit tycker jag att ni skall åka!

Line-upen på totalt 20 band för detta första år innehöll namn som Tiamat, Deströyer 666, Moonsorrow, Insomnium, Omnium Gatherum, Finntroll, Kalmah, Barathrum och Nocturnus A.D. Mycket finskt alltså!

Utanför entrén finns ett garderobstält där man kan hänga av sig vad man behagar för 3 EUR. Det inmundigas alltså en del alkohol utanför men det är det ingen vakt som har något emot. Vi är ju ändå i Finland…

Festivalområdet är litet men har det man behöver – metal, alkohol, mat och skithus. Det finns en stor och en liten scen i var sin ända av området. De är vända mot varandra vilket gör att spelningarna ibland krockar ljudmässigt då spelschemat är satt väldigt tight och akterna kan överlappa varandra en kort stund. Men det är många band som skall hinna spela på ganska kort tid under dessa två dagar och det flyter på smidigt ändå, och med de förutsättningarna man har med en så liten festivalyta så tycker jag att man har nyttjat området på ett bra sätt.

Mitt emellan scenerna finns ett stort serveringstält och serveringsområde med sittplatser utan tak. Vill man fly regnet så finns dock ganska mycket plats inne i tältet vid baren – och på tal om bar, alkoholpriserna är en besvikelse! En 33 cl Longdrink eller Cider kostar 7 EUR, bärsen på 0.44 l likaså. 4 cl starkvatten med groggvirke får du ge 9-10 EUR för, och alkoholfritt 4-5 EUR. Det tillkommer 1 EUR i pant som du får tillbaka när du lämnar in din tomma burk eller plastglas, vilket är ett smart och väl fungerande retursystem. Mindre skräp på området och så sparar panten på naturen. Men det är alltså dyrt att bli festivalfull här, vilket kanske också motiverar folk att hänga ute vid garderoben och dricka medhavd mumsmust.

En speciell lösning för serveringstillståndet är att hela publikområdet liksom är uppdelat i två, på längden. Ena sidan når du direkt från entrén och på andra sidan har du serveringstältet dit du behöver vara över 18 år för att nå. Detta gör att du som vill dricka alkohol slipper den klassiska inhägnaden och kan ta med din dryck under spelningen. Sedan om artisterna uppskattar en uppdelad publik eller ej låter vi vara osagt, jag hörde en negativ kommentar om det från ett band – men nu är det ju festivalbesökarna vi är här för.

På matfronten erbjuds både glutenfritt och låglaktos, till exempel ren med potatismos och lingonsylt, falafel, korv och hamburgare. Närheten till stan gör ju också att du kan gå iväg och äta om du hellre vill det. Sedvanligt finns även bandmerch, piercingar och smycken till försäljning, dock ingen festivalmerch.

Bajamajorna är överraskande rena och det finns alltid papper och handsprit påfyllt. En handikappanpassad toalett finns även vilket är ett plus för en så liten festival. Det finns dock ingen direkt möjlighet för en riktig handtvätt så när som på en vattenbehållare intill toaletterna, där det nog främst är tänkt att man ska fylla på sina vattenflaskor.

En… bastu? Jodå, vi är ju ändå i Finland som sagt, och festival eller inte – såklart att det skall finnas bastu! Mellan stora scenen och serveringstältet står en långtradare inredd med en fullt fungerande bastu där du kan avnjuta din dyra öl till tonerna av avkopplande metal. En solklar bonus!

Röda Korset finns på plats för vård av krigsskador, men överlag tycker jag att alla sköter sig väldigt bra, det är ingen grisfylla och inga slagsmål utan en vänskaplig salongsberusad atmosfär.

Festivalen slutar redan vid kl 23 på kvällen, vilket säkerligen har med stadens ljudbegränsningar att göra, men istället för att avsluta festen så har man arrangerat efterfester med spelningar inne på barer i stan. Mycket bra för oss som rest långväga och inte riktigt vill gå och lägga sig.

Tampere Metal Meeting klarade av sitt första år med bravur och redan dagen efter att området var nerpackat och bortforslat beslutade man sig för att köra igen nästa år. Då man som sagt promotat festivalen hårdast i just Finland så var det nog inte så många fler besökare från andra länder i år, men detta kan nog komma att ändras i takt med att ryktet och självförtroendet för festivalen växer.

Vad får man då pröjsa för Tampere Metal Meeting? Inte särskilt mycket!
Förköp: 2 dagar 72 EUR, 1 dag 45 EUR.
Köp i festivalentrén: 2 dagar 80 EUR, 1 dag 50 EUR.

Besök festivalens hemsida: http://www.tamperemetalmeeting.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/TampereMetalMeeting/

Writer: Emily Lövstrand
I don't have Facebook


|Home|