Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Avatar - Avatar (2009) | FESTIVALPHOTO
 

Avatar - Avatar (2009)

 Betyg

Review329_avatar

Stjärnskottet Avatar har precis lyckats lyfta sig själva till högre nivåer och det nysläppta, självbetitlade alstret definierar verkligen konstellationens identitet på ett nyskapt och banbrytande sätt.

Det självbetitlade kompositionen ”Avatar” framhäver verkligen Göteborgskvintettens framgångar redan vid första spåret; ”Queen Of Blades” som samtidigt personligen utses till bästa spåret på hela skivan. Låten introducerar hela alstret på ett fängslande sätt och funkar även eminent som en låt man börjar en konsert med.

I ”Queen Of Blades” kan man tydligt höra hur Johannes Eckerströms (sång) röst har förbättrats till det bättre sedan ”Schlacht”, vilket är positivt, för att hela ljudbilden får ett helt nytt perspektiv.
Stämpeln som äkta melodidödsband tvättas milt bort från plattans innehåll helt och hållet. Avatar har valt att lägga fokus på en rock’n’roll-aktig ljudbild samtidigt som de Iron Maiden- uppvaktade gitarrsolona lyfts fram och blandas fantastiskt med den tunga, uppseendeväckande rock’n’rollen.

Dessa oerhört fabulösa egenskaper hörs evident i ”The Great Pretender” och i ”Shattered Wings”. Resten av skivan behåller samma tunga och snabba rytm, vilket är en av de viktigaste egenskaperna en god platta bör innehålla. ”Revolution Of Two”, ”Roadkill” och de resterande spåren är egentligen oskiljaktiga men de har dock olika ingredienser och varierande historier som berättas vid varje genomlyssning av alstret.

Sammanfattningsvis bör man nämna att kvintetten har lyckats ”uppdatera” sin melodiska och Göteborgska dödsmetal till en kommersiell men ändå särpräglad heavy metal som är anpassad till dagens tonårspublik. Inga negativa musikaliska faktorer finnes men det upplevs ändå en känsla av att någon komponent har glömts bort, därför får denhär plattan tyvärr inte fullt betyg.

Writer: Viktoria Popova
I don't have Facebook


|Home|