Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Within Y, Degradead & Avatar @ Klubben, 04-12-2009 | FESTIVALPHOTO
 

Within Y, Degradead & Avatar @ Klubben, 04-12-2009

 Betyg

Review328_recbild

Man kan redan vid första början säga att denna kombination var den tyngsta jag bevittnat på hela månaden. Perfekt sammansättning av tre underbart grymma kvartetter; Within Y, Degradead och Avatar.

Within Y har äran att öppna upp konstellationen, vilket de gör extraordinärt bra. Själv har man som sagt aldrig fått se dessa live och självklart bör det tilläggas att Within Y var ingenting man hade förväntat sig överhuvudtaget.
Kvartetten levererar en tung, svensk dödsmetal som låter perfekt och felfri redan från första låten. Man kan redan där också se att Within Y har fått mycket inspiration av den svenska dödsmetalscenen men samtidigt lyckats bra med att utveckla en egen, unik stil. Mycket mer än att framträdandet var underbart att lyssna på kan inte sägas.

Näst upp är Stockholmskvartetten, Degradead som på något sätt lyckas få med sig mest publik denna kväll. Killarna, trots sin ganska unga ålder, har lyckats komma långt i dödsmetalkarriären och vet redan från början vad de gör. Degradead har man redan beskådat en gång förut och man kan utan tvekan säga att denna framträdande var mycket genomtänkt och välutfört till skillnad från det föregående giget på Klubben, som support för pionjärerna Satyricon. Låt efter låt framfördes utan några vidare problem, allting satt som grädde på moset och det fanns absolut ingenting att klaga på överhuvudtaget. Tummen upp, Degradead!

Medan huvudakten, Avatar, gör sig i ordning inför kvällens show, hängs det upp ett stort vitt skynke framför scenen som man direkt associerar med hur In Flames brukar öppna sina shower.
Göteborgskvartetten intar scenen och öppnar med fantastiska ”Queen Of Blades” som kommer från det nyinspelade, självbetittlade alstret ”Avatar” och redan där exploderar energin och grabbarna visar beständigt scennärvaro. Följande spår ”The Great Pretender” kommer också från det nya mästerverket och spelas ypperligt och felfritt och för varje sekund som går känns den snabba och melodiska dödsmetallen som ljuvlig fågelsång i ens öron.
Inga onödiga pauser eller misstag görs under showens gång, göteborgarna vet hur man levererar högklassig, melodiös dödsmetall och trots att mer än hälften av publiken (förutom unga pojkar som försöker röja lite halvosäkert längst fram vid scenen och de allra trognaste fansen) har övergett lokalen efter Degradeads framträdande ger grabbarna allt de har och mycket mer.

”Shattered Wings”, ”Roadkill” och ”Out Of Our Minds” framförs också med kraftiga tecken på scennärvaro men den glesa publikmassan verkar inte vara något problem för Avatar.
Man måste självklart påpeka att Johannes Eckerströms (sång) röst har utvecklats till det bättre sedan ”Schlacht” kom ut och det är mycket positivt att se. Man kan också nämna att hela ljudbilden sedan det senaste alstret har fått en hel del tyngd och melodi i sig, vilket också framstår tydligt i framträdandet. Ingenting från den skivan framförs men å andra sidan, grabbarna turnerar ju i samband med den nya skivan.
Efter nästan sextio minuter av melodisk, göteborgsk, utsökt dödsmetal börjar grabbarna runda av den förträffligt snygga showen med ”My Shining Star” och ”Revolution Of Two” som framförs extraordinärt där också.

Sammanfattningsvis kan man helt utan tveksamhet säga att kvällen får alla 5 guldstjärnor, på grund av alla dessa smådetaljer som gjorde showen till den nästan bästa man någonsin beskådat. Tyvärr var publiken (kan man ens kalla 100 personer som publik?) ren besvikelse men allting annat var bara helt fullkomligt felfritt och underbart.
Där har vi precis allt ett bra svenskt liveband ska ha; intressant show, varierad setlist, tyngd och säkerhet i musiken, bestående existens på scen och självklart förträfflig energi.
Avatar lyckades blanda alla dessa komponenter med lagom mängd, trots den glesa publikmassan, därför glöms inte denna spelning på ett bra tag.

Writer: Viktoria Popova
I don't have Facebook


|Home|