Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Intervju med Grand Magus | FESTIVALPHOTO
 

Intervju med Grand Magus

Review3270_GrandMagus

Den 31 januari släpps sjunde skivan från Grand Magus. De har valt att kalla den “Triumph And Power”, och sångaren Janne "JB" Christoffersson utlovar Grand Magus extra allt. Och det innebär allt från att sätta lite extra griller i huvudet på personer som lyssnar på skivan, till filosofier sammankopplade med primitivism och utvecklingspessimism.

Vad handlar nya skivan ”Triumph and Power” om?
- Den handlar ju egentligen om vad alla våra tidigare skivor har handlat om. Och det är ju en blandning av filosofi och aggression.

Vilken typ av filosofi?
- Jag skulle säga att den är väldigt tätt sammankopplad med någon sorts primitivism eller utvecklingspessimism. Människans koppling till naturen, och i vårt fall många människors brist på koppling till naturen.

På vilket sätt då?
- Jag själv bor ju utanför Stockholm, och vet att det är annorlunda om man verkligen kommer ut på landet. Jag tycker det är skrämmande hur västvärlden har kommit längre och längre ifrån naturen. Men också någon typ av rimligt förhållningssätt till hur saker och ting hänger ihop.

Menar du miljömässigt, att vi förstör vår egna värld?
- Dels det. Men jag kan ta ett exempel. Jag äter själv kött, och gemene man äter mer kött än någonsin. Och sedan om de ser hur ett djur blir slaktat på TV så får de spelet. Och för mig är det skrattretande. Jag tycker att om man äter kött så ska man kunna ta livet av ett djur själv. Kan man inte det så har man inte någon rättighet till att äta kött. Men det är ju som sagt bara ett exempel. Själva skivan handlar ju inte sig om köttindustrin.
Sedan ett annat exempel, hur många kan göra upp eld idag?

Men kan det vara så att folk inte riktigt behöver kunna det längre då?
- Tydligen inte. Min filosofi är att om man tar bort alla uppfinningar som kommit senaste 100 åren så skulle det inte fungera så bra. Om ernegin skulle ta slut som vi behöver för att driva dem, då står vi ju där med brallorna nere. Jag är ju fortfarande intresserad av att använda ny teknik, men jag vill vara väldigt säker på att jag skulle klara mig utan den.
Och den här skivan handlar om mina reflektioner över detta. Att det finns andra värden i livet. Jag tycker det är konstigt att inte fler markerar sitt avstånd mot det samhället.

Finns det någon era som du hellre hade levt i?
- Jag tror att alla eror har sina bra och dåliga sidor. Jag har inga illusioner om att det var lättare att leva förr i tiden. Men jag tror det var färre som ställde frågan ”vad är poängen?”. Det är fler och fler idag som upplever en meningslöshet. En person som måste kämpa för sin överlevnad ställer sig inte den frågan.

Var kommer namnet ”Triumph and Power” ifrån?
- Vi gjorde en skiva 2010 som hette ”Hammer of the North”, och på den fanns en låt som jag hade tänkt skulle heta ”Triumph and Power”. Men det blev inte så. Det funkade inte, och det blev en annan låt av det hela.
Någonstans har jag ändå tyckt att ”Triumph and Power” är något vi vill förmedla med vår musik. Jag tyckte det var en bra titel, och inte minst en titel som är väldigt mycket heavy metal.

Hur skulle du säga att ni har utvecklats sedan senaste skivan?
- Förra skivan hade helt klart inslag av andra typer av hårdrock, som typ AC/DC. Den var mer ”öppen”. Det var ju något som vi var inne på då. Men med den här skivan så ville vi gå tillbaka, och den skulle komma med kraft.
Och sedan har vi ju vår trummis Ludde som varit med och turnerat nu senaste och vi har fått ett helt annat sitt i låtarna. Och eftersom vi har spelat så mycket så sitter vi ihop mycket bättre, blivit mer musikaliskt lika. Visst, han hade ju hört oss innan, hade våra skivor och sådär. Men det blir en helt annan grej att spela tillsammans.

Hur kommer det sig att ni blandar engelska och svenska titlar?
- Ja du, vi har ju gjort det ett tag nu. Och det är ju de instrumentala låtarna som föräras med en svensk titel. Det är ju inte så att jag sjunger på svenska någonstans.
Alla ord förmedlar ju en känsla. Även om du inte vet vad det betyder, så när du ser det på ett papper till exempel, så får du något intryck av det. Det är det ena. Det andra är att det finns svenska ord som inte har någon motsvarighet på engelska. Holmgång är ju en av dem.
Det är ett sätt att sätta lite griller i huvudet på utländska journalister, och även fans. Men många tar ju reda på det själva sedan. Och det är lite det jag är ute efter, eftersom jag själv gjorde det med plattor som jag var insnöad på som yngre. Då var man tvungen att gå till biblioteket och slå upp ord och leta reda på fakta. Nu är det ju lättare än någonsin med Google translate.

Har du någon personlig favorit på skivan?
- Nej, det är för tidigt för att säga. Jag kan inte lyssna på skivan på det sättet än. Jag gillar alla! Man måste få lite distans till det innan man kan göra ett sådant val.

Vad kan du berätta om omslaget?
- Omslaget är gjort av en kille som heter Anthony Roberts. Han har också gjort omslag till The Conan. Jag hade en väldigt grundläggande idé om vad jag ville ha, och han fick de orden och albumtiteln. När han skickade tillbaka sitt verk så var det klart redan då, det kunde helt enkelt inte bli bättre än så. Det var verkligen någon typ av telepati.

Hur tror du fansen kommer ta emot skivan?
- De kommer nog tycka att det är bland det bästa vi har gjort. Jag har en bra känsla för den här skivan. Saker och ting föll på plats på ett sätt som jag inte varit med om innan. De kommer känna igen sig helt klart. Det är ett av våra starkare kort. Även om vi skulle förändra musiken helt och hållet, skulle man ändå höra att det var Grand Magus. Jag skulle säga att ”The Hung” var den konstigaste skivan vi gjort, men den här Grand Magus extra allt. Så jag tror verkligen de kommer gilla det!

Writer: Hanna Hultman
I don't have Facebook


|Home|