Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

HELGEÅFESGTIVALEN - TORSDAG | FESTIVALPHOTO
 

HELGEÅFESGTIVALEN - TORSDAG

Review2972_nordman

Helgeåfestivalen smygstartade festivalen under torsdag kväll.

Nytt för i år är att festivalen har en happening-dag där torsdagen erbjöd, för ett begränsat antal besökare, grillbuffé och musik likt en stor företagsfest.

Mikael Rickfors, Nanne Grönvall, Håkan Hemlin, Smens Baglomma och The Refreshments höll den nerkylda publiken varma. Först ut var folkkära Mikael Rickfors med en akustisk spelning med bara två gitarrer. Allt som behövs. Ritigt mysigt var det. Många satt kvar i serveringstältet och njöt av sin kalla öl och den grillade maten. Rickfors spelade klassiska mumsbitar som självklara Vingar men presenterade även en del nyare låtar skrivna på senaste Afrika-resan. Det är mycket kärlek till musiken och framträdandet var självsäkert trots att det var ganska glest bland publiken.


NANNE GRÖNVALL & HÅKAN HEMLIN
En kort stund senare entrade penntrollet Nanne Grönvall. I full glittrig schlagermundering hoppade hon runt som en studsboll. Hon är ganska pratglad och pratar mycket mellan låtarna. Blir lite väl långa tal om hennes historia och det hade gott kunnat skippats för en eller två låtar till. Vi fick höra en salig blandning låtar från hennes långa karriär enda från början av 80-talet. Jag Måste Kyssa Dig, tuffa Avundsjuk och Håll Om Mig gör många i publiken helnöjda. Nanne är lite av en rockräv och brukar bl.a. vara en återkommande besökare på Sweden Rock Festival. Hon har gjort en coverplatta på klassiska rocklåtar och bjöd på en från denna platta. Kiss-låten Heaven´s On Fire. Wow tänkte jag. Fasiken vad roligt detta skal bli att höra. Tji fick jag! Kompbandet är fruktansvärt otighta och det gör ont i öronen. Nanne tappar bort sig i en refräng och detta är den största KISS-slakten jag har varit med om. Efter ynka fem låtar kliver nanne av scenen och gör plats för Håkan Hemlin (Nordman).

Tyvärr så har inte Håkan fått soundchecka utan får köra på Nannes inställningar. Så hela första låten, Ödet Var Min Väg, ägnas till att justera ljudet. Sen blir det full fart på Gävlepågen. Be Mig är en fantastisk låt men livekänslan stryps då de klassiska instrumenten saknas. Flöjten som annars framhäver låten ligger som ett inspelat spår. Visserligen är spelningen mer som ett företagsjippo så det är enkelt och avskalat. Avslutande Vandraren låter han publiken styra upp.
Det är glest i publiken med de som är på plats är inte dåliga utan ger bra krut till konserten. Det var kul att sen ena enet från Nordman vara ute på vägarna igen. Men hade gärna sett att Håkan tränade upp sin röst igen för han var inte uppe i sitt fulla register utan tog det försiktigt. Spelningen lämnade dock mersmak och nu kan man bara önska att Nordman som grupp kommer ut på vägarna igen.


SMENS BAGLOMMA
Folkkära och lokala Smens Baglomma är verkligen ett eget band. Går inte att beskriva dessa genier med ord. De är ett rörligt och ljudligt konstverk. Inget mer. Inget mindre. De uppklädda herrarna tog publiken med en överdosering av humor, en gnutta allvar och massa kärlek till skånska bygden. Under sina dryga 55 minuter hann de med att bjuda på folkdans, standup och ofrivillig humor. Smens Baglomma är ett liveband utan dess like. Ett band som kanske har sin största fanskara här nere i Skåne men som inte lämnar någon oberörd även om skånskan, eller snarare göingskan, nu skulle vara omöjlig att förstå. Känslan av att man har höfter av långa spiralfjädrar gör att det är omöjligt att stå stilla. Publiken gungar fram och tillbaka och vissa försöker sig t.o.m. på att dansa polka!

Röjarlåtarna avlöser varandra på löpande band. Åhus Strand, Vild & Villig, Rainvisan, Röga Hass & Äda Knark och Jag Vill Bara Åka Raggarbil är bara några av guldkornen som publiken får avnjuta. Showen är magnifik. Sångaren Janne, den stående trummisen, är en trubadur som verkligen vet hur man skall få igång publiken. Det är ett lika stort nöje att lyssna på hans ”mellansnack” som att lyssna på musiken.
Smens Baglomma fyllde en med energi och glädje. Ingen lämnades oberörd. Oavsett musikalisk inriktning så kan man inte vända scenen ryggen. Tiden passerade likt fikarasten på jobbet. Nu hoppas vi bara att Smens Baglomma återkommer till nästa års Helgeåfestival. Husband som de är vore allt annat otänkbart.

Review2972_nanne

Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|