Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

AMON AMARTH + ENTOMBED @ KB 16/10 | FESTIVALPHOTO
 

AMON AMARTH + ENTOMBED @ KB 16/10

 Betyg

AMON AMARTH & ENTOMBED får KB att totalt demoleras

Blytung afton på ett nästan utsålt KB. Det är hett och det är högljutt folk som ivrigt stampar i golvet i väntan på årets tyngsta spelnig. Två av Sveriges och världens bästa death-metal band under ett och samma tak, en fredag! Baren var svåråtkomlig trots att de har en bar på båda långsidorna i lokalen. Testoronen dominerar och det luktar öl och svett redan innan Entombed har gått på scenen.

Redan 20.00 rivstartade Entombed och drog på rejält. Publiken var snabbt med på noterna och var som vilda ungtjurar. Råa och iskalla When In Sodom får publiken att överhätta redan tio minuter in i spelnigen. Här spars det verkligen inte på krutet. Det moshas och headbangas. Ljudet är relativt rent för att vara en dödsmetall konsert men ack lite för lågt, nej alldeles för lågt! Glömde använda öronpropparna första halvtimman och det säger mycket.
En konsert, speciellt i denna genre skall framföras med kraftigt ljud. Entombed har gjort rätt låtval och efter Like This With the Devil, Revel In Flesh, Out Of Hand och givetvis Left Hand Path finns det inte mycket mer att önska efter en timmes röj. Kanske en gitarr till då.

Efter den instrumentala urladdningen till avslutning så applåderar hela publiken. Nu pustar och flåsar de flesta och vallfärdar till barerna. Själv lyckades jag inte få i mig någon dricka under den halvtimman som det var paus.

Att Entombed supportade Amon Amarth ensamma berodde på att basisten i EVILE gick bort under turnén längre upp i Sverige. Mike Alexander fick tydligen en blodpropp. R.I.P.Efter en välförtjänt paus börjat plötsligt introt att rulla och det blåa skenet lyser upp världens snyggaste backdrop. Målningen till Twilight Of the Thunder God är makalöst vacker. Det trängs utan att knuffas. Adrenalinet pumpas och ådrorna syns på halsen när killarna runt om mig skriker sina krigsvrål allt vad de kan. Twiligt Of the Thunder God har inte kommit halvvägs innan mitt hår är dränkt av öl.

Johan Hegg besitter en stor och fyllig röst som får åskguden att bli svartsjuk. Tillhjälp har han riktigt vassa musiker som ångar på för fullt. Olavi (gitarr) sprudlar av energi och det skulle inte förvåna mig om han skulle ta med sig sin gitarr ut på krig! Trummisen Fredrik Andersson har ett sinnessjukt vackert trumset som tyvärr kommer lite av sky undan pga den lilla scenen.

Ljussättningen var jättebra under hela giget utom just över Fredrik. Han fick alldeles för lite ljus på sig. Krigstrummorna hördes däremot och det är f¤n så man nästan vill ut på bärsärkagång! Aldrig någonsin tidigare har jag sett så aggressiv musik framföras av så glada killar på scen. För uppenbart är de det. Smilegroparna visar sig även om de försöker dölja det. Elak och tung musik och glada människor. Även publiken (tänk om övriga värden hade sett oss nu) var glad och log mellan låtarna då de hann hämta andan.

Låtar som Asator, Live For the Kill och Death In Fire avlöser varandra på löpande band och vattenmuggar skickas ut till den glödheta publiken. Guardians Of Assgaard där LG Petrow (Entombed) gästar på skivan är så bra att det inte finns ord! Nu när Entombed supportade Amon så stod alla spända på att LG skulle springa ut på scen och duellera med Johan. Så blev aldrig fallet då LG inte var fullt frisk och inte hade någon ork efter urladdningen tidigare ikväll.
Fullt förståeligt. Johan skötte det bra själv, som den vikingahövding han är, kallade han på gudarna och kapade benen på alla i publikhavet med sin mullrande sång. -Var det ett godståg? Nej det var Johan i Amon Amarth!

Amon Amarth är utan tvekan ett av Sveriges i särklass säkraste och bästa liveband. Man kan bara bli fascinerad när fyra män står och headbangar synkroniserat. När Fate Of Norns ljuder så är det värsta festivalstämningen då alla nävar är uppe och öl flyger genom luften. Det är inte en lugn stund ute bland publiken. Moshpiten avlöser varandra och håret piskas. Detta är en konsertupplevelse där publiken blir ett med bandet.
Death In Fire en bit in i spelningen! Är de galna? Nej fullständigt genialiskt. Taket bokstavligen lyfter och som på kommando är ALLA hornen pekade mot stjärnorna och Thor. Bomber och granater, vad ska man ha det till när det levereras högklassisk underhållning från fem rutinerade herrar med målet att plundra och förstöra allt i deras väg. Musiken låter riktigt bra och mixningen ligger helt rätt. Förutom en sak och det är volymen. Påtok för lågt. Lite högre än Entombed men på tok för lågt.

90 minuters första klassens underhållning
Intro
TWILIGHT OF THE THUNDER GOD
TATTERED BANNERS AND BLOODY FLAGS
VALKYRIES RIDE
ASATOR
VARYGAS OF MIKLAGAARD
HERMODS RIDE TO HEL
GUARDIANS OF ASGAARD
WHERE SILENT GODS STANDS GUARD
LIVE FOR THE KILL
FATE OF NORNS
DEATH IN FIRE
RUNES TO MY MEMORY
VICTORIOUS MARSH

Intro
CRY OF THE BLACK BIRDS
PURSUIT OF VIKINGS

Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|