Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Intervju med Children of Bodom | FESTIVALPHOTO
 

Intervju med Children of Bodom

Review2609_COB01.

Children of Bodom är inom kort aktuella med sitt senaste alster, Halo of Blood (släpps 6 juni i Europa). Därför fick jag chansen att få träffa två av medlemmarna i Stockholm för att snacka om albumet, och hur de ser på att ge sig ut på turné igen. Alexis Laiho (sång och gitarr) och Henkka Seppälä (bas) sitter och väntar på mig, och verkar sjukt taggade.

Hur känns det att vara tillbaka i Sverige?
- Det känns väldigt bra! Det gör det i och för sig alltid. Vi gillar verkligen Sverige.

Och nya skivan, hur skulle ni beskriva den?
- Först av allt, it kicks ass! Men det är alltid svårt att analysera sin egen musik och försöka sätta ord på det man precis har skapat. Fast om vi sammanfattar den responsen vi har fått från journalister så säger alla nästan samma sak. Att det är mycket känsla från de första tre skivorna från Children of Bodom, fast med ett uppdaterat sound, berättar Alexis.
- Fast vi har också fått in en del black metal av någon anledning, inflikar Henkka. Det hände liksom bara. Visst, vi har alltid haft influenser av black metal, men nu har det kommit tillbaka ännu mer.
- Den är väldigt mörk, och kall. Ungefär som Finland på vintern, säger Alexis.
- Och för första gången har vi så många som 10 låtar med på skivan. Den är faktiskt över 40 minuter, säger Henkka. Samt att jag tycker att vi har blivit mer melodiska.

Vad är ni mest nöjda med på skivan?
- Jag har några låtar som verkligen gör mig glad, säger Alexis.
- Det känns även bra att ha några riktigt slöa låtar med, eftersom det är något som vi aldrig har gjort förut, förklarar Henkka. Det kändes väldigt utmanande för alla oss, som musiker, att faktiskt klara av det.

Hur jobbade ni med den här skivan? Såg det ut ungefär likadant som arbetet med föregående album?
- Ja, det var ungefär samma arbetssätt. Jag brukar börja skriva riffen, som jag sedan spelar in på min hemmastudio. Sedan så tar jag med mig riffen till resten av killarna, och så jammar vi fram låtarna tillsammans, förklarar Alexis. Det är så det alltid har varit, sedan dag ett.
- Precis, han sitter oftast hemma för sig själv, i ett mörkt rum och tar fram riffen, säger Henkka. Sedan så kör vi på fem dagar i veckan ungefär.

Hur arbetar du för att få ut riffen?
- Först av allt så försöker jag tömma huvudet på alla tankar och andra distraherande saker. Naturligtvis är man under en hel del press, så det kan vara rätt svårt. Men jag försöker distansera mig och vill inte tänka på "hur vi ska låta", eller jämföra med hur vi har låtit på tidigare skivor. Jag vill att det ska vara spontant, förklarar Alexis.

Ni har en gästmusiker med på skivan, Jeff Waters från Annihilator. Hur kom det sig?
- Jag har känt honom länge och jag körde ett solo på en av hans skivor för några år sedan. Och jag sa till honom att "du är skyldig mig en låt", berättar Alexis. Han tyckte det var en grym idé, så han var med direkt.

Nu kommer det bli turné snart igen då, när startar den?
- 7 juni, och vi startar faktiskt i Espoo. Och där har vi inte spelat sedan vi fortfarande släppte demos. Det har inte blivit av sedan dess eftersom det inte finns några större ställen att spela på, säger Henkka.
- Vi har faktiskt snackat lite om att starta en liten festival vid sjön Bodom. Det samlas en hel del ungdomar där varje sommar för att lyssna Children of Bodom och hänga. Jag och en annan kille från bandet har varit där en gång, säger Alexis. Vi åkte mest dit bara för att träffa fansen och snacka med dem.

Om ni skulle säga det bästa och sämsta med att vara på turné, vad skulle det vara?
- Det värsta är definitivt att flyga, och behöva sitta och vänta på flygplatser. Allting som är relaterat till flygplatser är nog det tråkigaste av allt, säger Alexis. Det bästa är ju självklart att få spela live. Men jag gillar tanken på att alltid vara i rörelse, för jag blir lätt rastlös om jag är på ett ställe för länge. Tro det eller ej, men jag älskar att vara på en turnébuss. Vi har väl lite lärt oss att älska det också, eftersom det har varit en stor del av våra liv sedan vi var 18. Vi är liksom vana vid det.

Hur ser en vanlig dag ut för er när ni är på turné?
- Ja, våra dagar ser nog relativt olika ut, om man jämför mellan mig och honom, säger Henkka och pekar på Alexis.
- Jag går upp senare under eftermiddagen, spelar gitarr, väntar på soundcheck typ, säger Alexis.
- Medan jag är mer den som gillar att ta mig ut och kolla in staden som vi besöker, säger Henkka. Visst, jag sover rätt länge också men kommer oftast upp i rätt så bra tid så jag hinner med lite sightseeing.

Vilken festival skulle ni säga var den bästa att spela på?
- Wacken open air var verkligen grymt. Inte nog med att det är mycket folk och bra musik, festivalledningen bryr sig verkligen om att ta hand om banden som spelar där. Backstage är väldigt bra, säger Henkka. Sedan är det som en stor smältdegel för hårdrockare från hela världen, det är en bra mix av folk.

Har ni några ställen eller länder som ni drömmer om att få spela live?
- Sydafrika är verkligen ett ställe som jag skulle vilja åka till, säger Alexis. Det är den enda kontinenten som vi inte har spelat så det vore häftigt att få komma dit.

Writer: Hanna Hultman
I don't have Facebook


|Home|