Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

The 69 EYES & Baby Jane @ KB Malmö 9/3-13 | FESTIVALPHOTO
 

The 69 EYES & Baby Jane @ KB Malmö 9/3-13

 Betyg

Finsk Goth ´n Roll möter Elvis Presley och Johnny Cash!


Det var nog år 2007 senast Helsinki Vampires intog KBs scen, om jag inte minns fel. Nu äntligen, med en ny skiva i ryggen är de tillbaka på Malmös bästa scen – KB. Fortfarande i samma uppställning som för tjugo år sedan.

The 69 Eyes kommer Malmö fansen nära då publiken står enda in på scenen. Inga monitorer som står i vägen som annars brukar bilda en mur mellan band och publik. Klubbkänslan är helt klart där.

Trummisen Jussi69 påminner om Scorpions vildsinte trummis Kottak. Han slänger med armarna bakom huvudet och klättrar på trumsetet mest hela tiden. Mellan låtarna underhöll han tjejerna med att hoppa runder och spänna magmusklerna. Han har verkligen en enorm inlevelse när han piskade skinnet ända tillbaka till de mörkaste av skogar i Finland.

Sångaren Jyrki69 ser oerhört hemlighetsfull ut bakom sina becksvarta solglasögon. Hans mörka och tydliga röst ger 69 Eyes deras egna speciella sound och det är lätt att ryckas med i låtarna oavsett hur deprimerande de är!

Nya plattan har flera guldkorn. Sex av dem framfördes med bravur denna dystra afton. Favoriten och överraskande Borderline satte återigen 69 Eyes på musikkartan över nytänkande och kretivitet. Borderline är så udda som en gotisk country låt! Självaste Johnny Cash skulle vända sig i graven för att sträcka ut sin hand åt Finnarna. Det är vilda västern med vampyrer istället för cowboys. Låten har en sådan härlig känsla och precision och visar verkligen vilka musiker 69 Eyes verkligen är.
Jyrkis dans är underbar och han bjuder även på en egen version av linedance. Underhållande.

Det hände något precis hela tiden. Innan Jussi sparkade igång Danse D´amour så hoppade han I sedvanlig ordning upp på trummorna och ställde sig bredbent och runkade(!) av trumpinnarna och tog sig innanför byxorna till tjejernas förtjusan.

Mitt inne i låten blir gitarristen Bazie rasande och förbannad på ett fan som pillar på hans pedaler så han sliter av sig gitarren och drämmer den med full kraft i golvet, svär och försvinner ut från scenen. Men Timo-Timo täcker upp för honom och de fortsätter som om ingenting hade hänt. Riktigt proffsigt gjort av de andra att rädda situationen och köra vidare. Senare kom Bazie tillbaka med en annan gitarr och körde på som vanligt igen fast med en väldigt irriterad blick. Om blickar kunde döda…

I extranumret The Chair har Jyrki dumpat sina svarta solglasögon och dansar med benen som om de vore besatta av Elvis. Han är en störtskön entertainer som hålls tillbaka av 69 Eyes dystra och mörka sida. Lost Boys sätter punkt för en fantastiskt underhållande kväll.

69 Eyes patenterade Rock ´n Roll mixad med finsk dyster goth gick rätt in i ens själ och låt oss hoppas att det inte tar 6 år innan de återvänder till Malmö.BABY JANE
Göteborgarna Baby Jane agerade support och fick i uppdrag att tina upp den frusna publiken och det gick sådär. Ut på scenen springer ett gäng sprattliga killar med en attityd som kändes påklistrad! Sångaren Freddie drar till sig allas blickar när han hoppar fram och tillbaka svepandes en flaska vatten under första låten. Men det är inte hans otroliga dans som lockar till sig blickarna. Det är hans val av scenkläder. Eller snarare avsaknaden av dem! Iklädd endast en skinnväst och kalsonger bländar han publiken längst fram och många vet inte var de ska titta när de insett vad som gungande rakt över deras huvuden. Freddie stoltserar med en tennisboll innanför kalsongerna och låter sina bleka ben blända publiken mer än vad strålkastarna gjorde.

Musiken var däremot lite mer allvarlig men lika stökig. Balladen Upside Down fick mina öron att blöda. Den är ojämn och plågsam. Istället för att sluta ögonen och drömma sig bort som man kan göra under ballader så fick man mardrömmar! Mardrömmar som fortsatte så fort man öppnade ögonen igen. Tyngre Raise Your Fist kantras av komisk Kalle Anka-dans och de 30 minuterna Baby Jane står på scenen är mer roliga än bra.
THE 69 EYES:

LOVE RUNS AWAY
PERFECT SKIN
TONIGHT
GOTHIC GIRL
LAST SUMMER
DARKNESS IN YOU
BETTY BLUE
DEAD GIRLS ARE EASY
BLACK
BORDERLINE
DANCE D´AMOUR
NEVER SAY DIE
RED
FEEL BERLIN
DEVILS
---------------------------------------------------
THE CHAIR
BRANDON LEE
LOST BOYS

Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|