Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Intervju med Jyrki 69 (The 69 Eyes) | FESTIVALPHOTO
 

Intervju med Jyrki 69 (The 69 Eyes)

Review2241_Jyrki_69

Vi möts i ett kalt konferensrum i centrala Stockholm. Efter ca 30 min väntan i receptionen på Warner Music så presenteras jag för Jyrki Linnankivi, eller som han kallar sig, Jyrki 69. Sångaren i The 69 Eyes sätter sig ned mitt emot mig och börjar direkt prata om hur mycket han älskar Sverige, och det är något som han har gjort länge. Fast en sak är han missnöjd med, vi stänger affärerna alldeles för tidigt. Han som ska ge sig ut på julklappsjakt efter vår intervju har väldigt tight schema.

- Jag hade tänkt hjälpa tomten lite och försöka hitta något som jag själv önskar mig. Det kommer nog bli den nya boken om Yngwie Malmsteen (skriven av Anders Tengner), eftersom jag vill lära mig svenska lite bättre.

Man får ofta höra om att finländarna inte är särskilt glada i svenska, just för att de blivit påtvingade det i skolan, men sådant är inte fallet med The 69 Eyes.

- Det är faktiskt tvärtom för oss. Om du kollar på dokumentären som du får med när du köper digipack-skivan så kommer du se att mycket är inspelat i Sverige. Många intervjuer med svenska artister som t.ex. Dregen och Crash Diet, på just svenska. Och även en annan sak som var rätt kul var när jag fick publiken på Peace & Love för några år sedan att sjunga ”Här kommer Pippi Långstrump”, säger han och ler.

Och Sverige har inspirerat dem mycket. Det började tidigt, då de såg upp till Hanoi Rocks väldigt mycket. Och Hanoi Rocks hade ju flyttat till Stockholm, och då kände även The 69 Eyes att det är nog något de borde satsa på också.

- Vi åkte fram och tillbaka till Stockholm efter att ha turnerat runt i hela Finland ett par år.

När det väl var dags för senaste skivan X så fanns det inget tvivel om vart den skulle spelas in.

- Vi sa verkligen: Vänta nu! Vi gjorde vår förra skiva i Hollywood. Men varför har vi inte spelat in någon skiva i Stockholm?

Sedan kommer vi in på varför det är så bra att spela in just här i Sverige. Jyrki menar på att det är för att i Sverige har vi melodierna, och finländarna har melonkolin. Så varför inte kombinera båda? Och han tror även att det är just den melankolin som har gjort att finska rockmusiker har blivit så framgångsrika. Band som The 69 Eyes, HIM, Apocalyptica m.fl. skulle inte haft sådan framgång om inte melankolin varit på riktigt.

- När HIM var som störst för ungefär 10 år sedan så började det komma in utländska band för att spela in sina skivor i Finland. De trodde att de kunde få något av den här melankolin bara de kom dit. Men jag tror det behöver vara i ens blod, säger han leende. Det kommer inte hjälpa om du som icke-finne, super dig full och kommer till Finland.

Sedan starten med The 69 Eyes så har deras sound förändrats rätt mycket enligt många. Något som Jyrki själv inte direkt håller med om. Utan menar mest att det handlar om att han själv började experimentera mera med sin röst. Och med hans justeringar i rösten så följde även musiken.

- Till slut började vi få med låtar på radion, även om vi inte ville skriva så det passade ”massan”. Innan dess ville vi bara vara uppkäftiga och högljudda. Men även på de skivorna hör man att vi experimenterade mycket. På senaste skivan har vi t.ex. en låt som heter Borderline, som är någon typ av 50-talslåt. Och genom dessa år så tror jag att vi har lyckats att skapa ett tidlöst sound.

Och det har varit en resa, och mycket experimenterande. 11 album senare har de en bred fanskara, som enligt Jyrki är väldigt mixad. Just för att de har experimenterat så har de fans som gillar den första skivan väldigt mycket, men sedan när man frågar dem om senaste alstret så är det inte riktigt deras stil. Medan man kan fråga någon annan som tycker precis tvärtom. Ett brett spektra av fans som oftast ändå uppskattar hur bandet utvecklas.

- Men ändå är vi samma snubbar som tänker med samma hjärna och gillar samma filmer. Och det är nog det som har hållit ihop oss alla dessa år också. Det, och att det inte är några stora pengar inblandade. Vi är fortfarande stora fans av rock’n’roll och vi tycker fortfarande det är spännande att åka på t.ex. festivaler och spela.

Ett av deras stora fans är den kända tatueraren Kat von D. Hon var på besök i Stockholm när bandet spelade in senaste skivan. De bestämde sig då för att spela in en duett, som blev ett extraspår på iTunes-skivan. Låten heter Rosary Blue, och kommer förmodligen även släppas på fler ställen inom kort.

- Det var coolt att spela in något med henne, och något helt oväntat. Hon är en bra vän till oss och vi ville alla göra det här. Och jag tycker låten är riktigt bra!

Men hur skulle han då beskriva resten av skivan X?

- Den låter som den är gjord av gothrockare på 40 någonting, som mår bra! Och som är väldigt medvetna om deras egna sex appeal. Nej, förresten, jag pratar bara om mig själv, säger han och skrattar.

Helt plötsligt snöar vi in på svensk musik igen, och Jyrki namedroppar väldigt många band som han gillar. Han hoppas på en ny skiva från Crash Diet snart. Han berättar att han såg Soundtrack of Our Lives på Gröna Lund och tyckte det var riktigt coolt med alla attraktioner som gick samtidigt som konserten höll på. Samt att han uppskattar band som Graveyard och Witchcraft. Hans senaste upptäckt var dock H.E.A.T.

- Deras musik gör mig verkligen glad. Jag tvingade en vän att lyssna på en låt som jag skickade till honom på Spotify. Han tyckte det var riktigt bra, och beskrev dem verkligen perfekt: Det låter som någon borttappad 80-talsrulles soundtrack, där man kan se Rob Lowe körandes i en nedcabbad bil mot solnedgången med Ray-Bans på.

Nu är det dags för sista frågan innan det är dags för Jyrki att ge sig ut på Stockholms snötäckta gator för att jaga klappar. Och jag frågar hur det är att efter alla dessa år ge sig ut på turné, uppskattar de det fortfarande?

- Vi har turnerat på helgerna nu i Finland, och vi är lite oroliga för vi har festat rätt hårt. Alltså, det är riktigt konstigt. När vi turnerar med andra band så sitter de där med sina bärbara datorer, är tysta och går och lägger sig tidigt. Och vi är tvärtom efter en miljon år av turnerande. Det är det jag tror är hemligheten till varför vi fortfarande håller ihop, vi vill ha kul!

Så för er som vill se The 69 Eyes när de spelar i Sverige får hålla utkik i mars. De kommer ge sig ut på turné med göteborgsbandet Baby Jane. De kommer då spela i Malmö, Göteborg och Stockholm. Men om du missar det då har du chansen igen i sommar på Skogsröjet. Resten av turnédatumen kommer att publiceras på deras hemsida: http://www.69eyes.com/vampiresontour/

Writer: Hanna Hultman
I don't have Facebook


|Home|