Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Blodarv - black metal från Bornholm | FESTIVALPHOTO
 

Blodarv - black metal från Bornholm

Review2150_Blodarv

Blodarv från danska ön Bornholm är black metal. Black metal sprungen ur ideologi, övertygelse och säregen begåvning. Dessutom stinker det ordentligt på deras spelningar!

På Bornholm bor det drygt 40 000 människor och jag tar mig dit på knappt en-och en halv timme med färjan från Ystad. Hugin, som bildade Blodarv är född och bosatt på ön. Vi har stämt möte i foajén på mitt hotell via mail och när han undrade hur han skulle känna igen mig svarade jag att jag förmodligen är den enda som bär en Mayhem-tröja, varpå han replikerade något i stil med:
- Du kommer att förstå vem jag är.
Det gör jag direkt jag ser honom och hade gjort i vilken folksamling som helst då han rör sig med remarkabel pondus och utstrålar en öppenhet som är ovanlig. Hugin, namne med en av Oden´s korpar, gör musik på ett väldigt otraditionellt sätt och det är väl just genom det råa, oskolade tillvägagångssättet som Blodarv låter så särpräglat underfundigt.
- Jag skriver texten först. Det är ju en historia som jag vill berätta. Sedan tonsätter jag berättelsen. För mig har det alltid varit naturligt att arbeta så men jag har förstått att de flesta höjer på ögonbrynen åt mitt sätt att jobba, berättar Hugin.
Han lämnade föräldrahemmet vid fjorton års ålder. Bodde en tid i Köpenhamn men flyttade sedan tillbaka till ön och tar lite ströjobb här och där, och han upptäckte tidigt att han har absolut gehör.
- Jag kan spela alla instrument utom trummor men jag vet inte hur. Jag kan inga teorier eller skolor. Jag kan inte läsa noter och jag vet knappt vad några grepp eller ackord kallas. Jag bara hör något och så återskapar jag det på ett instrument. Det är alltså inte helt lätt att förklara för mina bandkollegor hur de ska spela det jag skrivit, säger han och rycker skrattande på axlarna.
Men hittills har han lyckats göra sig förstådd och Blodarv har en nätt diskografi sedan första demon ”Murder in the name of Satan” från 1999, några EP´s och splitar samt 2004 års fullängdare ”Soulcollector” i ryggen. I år, och som en tidig julklapp, kommer uppföljaren ”Gâst” i början av december på det Mexikanska bolaget Self Mutilation Services.
- Vi säljer jättebra i Mexiko, berättar Hugin. Så det har hänt att folk som beställt skivor direkt därifrån har fått dem före jag har fått mina promos. Helt enkelt för att de säljer slut och måste pressa nya och då fungerar det inte alltid enligt tidsplan.
- Men jag/vi är jättenöjda med Self Mutilataion och när man spelar black metal kan man verkligen inte agera rockstjärna. Det hör inte till genren!
”Gâst” betyder på Bornholmska ungefär samma sak som på svenska. En osalig ande, ett spöke, men det kan också vara en inspirerande musa. Jag får veta att det är bara på Bornholm ordet finns i danskan och det leder till en etymologisk utvikning där vi hittar fler likheter mellan svenska och Bornholmska vilket i sin tur för oss vidare till öns historia som ömsom tillhörande Sverige, ömsom Danmark och under WW2 ockuperat av Tyskland och mitt i allt konstaterar vi att statsmakterna har mycket mindre inflytande på ö-folk än på fastlandsbor.
- Ibland blir vi lite isolerade. Jag kom en gång till Köpenhamn och en kille kommenterade att jag skrivit 1349 på min jacka, säger Hugin och pekar på en bleknad textrad på sin läderklädda arm. För mig symboliserar det en bild av det första pestutbrottet i Norge, men för honom var det bandet som jag fram till dess aldrig hört talas om. Du förstår!

Att på en Ö belägen cirka 40 km sydost om svenska sydkusten och ungefär 170 km från Köpenhamn, utan någon egentlig metalscen, glida in och fastna för black metal blir intressant. Hur? Varför? När?
- Jag lyssnade på döds och traditionell heavy metal men som riktigt ung hörde jag ett radioprogram som handlade om kyrkbränningarna i Norge och i programmet nämndes bland annat Burzum och Mayhem som då börjat kalla sin musik black. Jag blev intresserad av de här norrmännen men kunde inte komma över deras skivor på Bornholm så jag visste inte hur de lät. Sedan flyttade jag till Köpenhamn1994 och där startade jag ett sataniskt metalband, Misanthropia, utan någon egentlig idé om hur det skulle låta. Jag visste vad texterna skulle handla om. Musiken blev som den blev och vi kallade den ”satanic metal”. När jag senare kunde komma över skivor med Mayhem, Darkthrone, Burzum och Emperor kunde vi konstatera att det fanns tydliga likheter och gemensamma nämnare med vad vi gjorde i Misanthropia och från och med då började vi benämna oss black metal, berättar Hugin

Att som musiker göra PR för sig själv har väl aldrig varit särkilt lätt och att på egen hand från Bornholm jobba på en internationell marknad blev till slut för tidsödande.
-Jag trodde aldrig jag skulle anlita någon att sköta min PR, säger Hugin men jag har anlitat Patricia Thomas Band Management som finns i England och det blir faktiskt bekvämare så. Jag hittade henne genom att kolla upp vilka black metal-band som har shysst management och ställde frågan. Hon accepterade oss och det är jag glad för, fortsätter Hugin.

Men black metal som är spektakulär och som många vill se har givetvis medfört en del strapatser och har kanske inte alltid varit så roligt att spela, även om Hugin hävdar det.
-En gång svimmade jag på scenen för att jag och min dåvarande gitarrist skar upp varandra med sönderslagna ölflaskor. Bandet körde färdigt utan mig och lät mig ligga däckad, berättar Hugin. När vi går på scen ska det vi gör stimulera alla sinnen och då kan sånt hända.

-Sedan stinker vi ju rätt mycket.
-Varför då?
-Vi tvättar inte våra scenkläder!
-Gitarristen, Pestilens, begraver dessutom sina kläder med en med en död mus mellan varje gig.!
-Sedan när har ni inte tvättat era scenkläder, frågar jag?
-Sedan 2007, svarar Hugin.

Den som vill se, höra och känna stanken av Blodarv kan göra det den 1:a december i Århus på Club Brutal. De som inte pallar kan vänta en vecka och sedan införskaffa ”Gâst” från Self Mutilation Services.
De som är ”true” gör både och.


Blodarvs nuvarande line-up är:
Hugin-sång, gitarr.
Satinae Ma-sång.
Huul-bas.
Pestilens-gitarr.
Fjorgynn-trummor.

Diskografi:
”Murder in the name of Satan. Demo.1999
“Mysteriis”. Demo.2000
“Beyond Life”. EP. 2002
“Symbol of Hate/Deamonis”. Split. 2002
“Drightenlands/Mysteriis”. Split. 2002
“Heksen”. EP.2003
“Soulcollector (The Thousand Years Tale)”. 2004
“Linaria Amlech”. EP. 2006
“Civitas Diaboli” EP.2009
“Shadows of Tragedy”. Split. 2011

Writer: Eva Grahn
I don't have Facebook


|Home|