Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Wave Gotik Treffen 2009 | FESTIVALPHOTO
 

Wave Gotik Treffen 2009

 Betyg

Review195_Wave_Gotik_Treffen_2009

Wave Gotik Treffen 2009 – Liepzig.

WGT, festivalen som är rubricerad som en utav Europas största alternativarfestivaler. Jag var där mitt första år 2009 och jag förstår nu varför den har fått just den benämningen.
Från den 28/5 till den 1/6 så var hela Leipzig invaderat av alternativare i alla åldrar. Vi fick aldrig någon exakt siffra på antalet besökare WGT drog, men en uppskattning runt 150.000 cirkulerade ryktesvägarna.
Något som var väldigt påtagligt var den massiva organisationen som fanns. Man fick en klar uppfattning om att WGT är en väldigt väl uppstyrd festival med erfarna arrangörer och van personal. Allt från parkeringar, skyltning, biljetthantering, festival- och campingområde var väl omhändertaget och var man än vände sig fanns det alltid någon funktionär att fråga.


Restid och festivalbiljetter
En annan sak som tyvärr var väldigt påtaglig var dom många sträckorna att resa. Eftersom att WGT är utspridd med spelningar och events på ett 20-tal ställen över hela staden så innebar det mycket tid på spårvagnen. Man hade placerat stora headlines och band inom liknande genres i närheten utav varandra, vilket helt klart underlättade, men eftersom att WGT var så mycket mer än bara band och spelningar gick det inte att undvika mycket restid.

Som tur var så ingick all kollektivtrafik i priset för festivalbiljetten, något som jag ser som ett måste. Men en god överraskning var att även inträdet på flertalet krogar, pubar och dansstället ingick, liksom bio, föreläsningar och utställningar.


Några uteställen
Krogen DarkFlower höll besökarna igång till långt in på förmiddagarna med DJ’s som DJ Erk (Hocico), DJ Thomas Rainer (L’ame Immortelle), DJ Louis Manke (Staubkind), DJ Bruno Kramm (Das Ich) och DJ Ronny Moorings (Clan of Xymox).

Dansstället och krogen Moritzbastei låg på samma nivå med spelningar utav Die Perlen, Eisenfunk, Illuminate, The Beautiful Disease och Scandy. Tunga DJ’s som Stoltz (Letzte Instanz), Tom Manegold (Göttertanz, Berlin) och Ecki Steig (Grenzwellen) lirade allt från EBM och synth till Noise och techno.


Spelningar
Några av dom stora namnen var ASP, Combichrist, VNV Nation, Projekt Pitchfork, Umbra et Imago, Client, Schnarp, Opeth, Cat Rapes Dog och Agonoize. Totalt gästades WGT i år utav hela 192 artister! Under dom 18 år som WGT har kört så var år 2000 det enda året med fler artister!

ASP
Ingen katastrof att ljudet var åt helvete under dom första 15 sekunderna på ASP’s spelning. WGT’s ljudtekniker fick ordning på det ganska raskt och ASP levererade en klockren spelning med pyroteknik, grymt ljusspel och en skön scenshow.
Han inledde med att hissa sin backdrop prydd av den svarta fjärilen i maka takt till en låt med Blackmores Night, vilket gav ett smått mäktigt intryck.
Den väl igenkända låtlistan som innehöll låtar som Duett, Schwarzer Schmetterling och Lykanthropie fick igång publiken och hela lokalen sjöng med i texterna! En av spelningens sista låtar, Rock Me Amadeus, fick hela publiken i extas och när ASP klev av scenen så var det till ett unisont jubel som ekade över hela Agraområdet.
Vi tackar och bockar för en underbar konsertupplevelse!

Combichrist
Combichrist lirade på fredagen 20:35, och vilken spelning! Hela konserthallen var fylld med elektroskallar som hängde på Andy LaPleugas till synes ändlösa energi när dom pressade publiken till max med låtar som Electrohead, Sent to Destroy och Get your Bodybeat.
Scenshowen var, som alltid, aggressiv och energisk och flertalet gånger undrade man om trumsetet skulle hålla under Joe Letz’s taktfasta slagkraft. Den nakna Agrahallen, som kan liknas vid en stor mässhall eller industrihall gjorde verkligen Combichrist rätta. Omgivningarna var som uppgjorda för en tung EBMspelning, vilket levererades med råge!


Marknaden på Agra
Själva festivalområdet, i anslutning till campingen, var Agra. En enorm mässhall i södra delen utav Leipzig som rymde caféer, restaurang, utställningar, barer och scener. Här lirade många stora namn och här låg även marknaden.
Shoppingglatt WGTfolk vallfärdade till det stora marknadsområdet för att åtnjuta det omfattande utbudet av försäljare och butiker, vilka alla sedvanliges hade en viss festivalrabatt att erbjuda! Där fanns allt från klädes- och inredningsbutiker till smyckes- och skivförsäljare. Filmer, posters, piercingsmycken, korsetter, kängor och sexleksaker. Man kunde hitta mer eller mindre allt där. Mitt bland alla försäljare fanns även specialister som ordnade tandförlängningar på folk som ville fixa till exempel vampyrgaddar.


Happenings
Det var så mycket som hände på så många olika ställen i stan så det var svårt att hinna med det man ville göra, och omöjligt att hinna med allt! Fullspäckat schema pekar återigen på ett välplanerat WGT.

På Volkpalats så körde man fetischkvällen Obsession Bizarre som drog igån 22.00 under söndagen. Där var det strikt klädkod som gällde och man hade plockat in ett helt gäng DJ’s som lirade fram till tidigt på morgonen. Eventet besöktes även utav knottyboys.com och Miss von Coffin som bjöd på både bondageuppvisningar och burlequeshower! Eventet var så uppskattat att längden på kön in till Obsession Bizarre var i närheten utav biljettkön till hela WGT, vilket gjorde att man var tvungen att vara där väldigt tidigt för att överhuvudtaget komma in, sen blev stället smockfullt!

Det hölls rollspel som man kunde gästa under lördagen mellan 14-19. Det som lirades var Vampire; the Masquerade och var väldigt svårt att hitta. Dom höll sig dolda, som sig bör, och trots att man frågade runt så verkade inte ens arrangörerna veta var vampyrerna höll hus.

Under flera dagar så visades filmer på Cinestar varav Saw V var en återkommande titel. Även titlar som Mirrors och Krabat visades flera dagar i rad.
På Cinestar kunde man även gå på föreläsningar, dokumentärfilmer och förhandsvisningar på konsertfilmer för olika band.

På schemat så fanns det mer att göra, se och lyssna på än vad som är möjligt under fyra dygn. Innehållsmässigt fick man verkligen valuta för pengarna.


Absinthfrukosten – en riktig återställare
En välbesökt och väldigt uppskattad grej bland besökarna var den återkommande absinthfrukosten som hölls på absinthcaféet Sixtina klockan 09:00 varje morgon. Frukosten bestod utav två frukostbröd, en kopp kaffe och en abstinhdrink och även där var man tvungen att vara ute i god tid för att få ett bord.
Från det att portarna slogs upp på morgonen tills det att sista man gått hem så var Sixtina fullt med WGT-folk. De gånger jag själv var där var stämningen på topp och absinthen flödade.


Signeringar
Vid biografstället Cinestar så samlades ett 20-tal band under festivalen för att signera skivor, kläder och folk! Däribland satt My Dying Bride, Combichrist, Fiendflug, Specimen, ASP, Calabrese, Letzte Instanz och Client.


Sammanfattningsvis
Wave Gotik Treffen är helt klart en festival i högklass när det kommer till organisation, lineup och events. I det stora hela blev resorna mer en rolig grej där man träffade folk än påfrestande väntetid. Vi tackar för en toppenfestival och ser fram mot den 19:e festivalen i ordningen den 21/5 2010!

Writer: Rikard Nyman
I don't have Facebook


|Home|