Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

The Forsaken gör come-back | FESTIVALPHOTO
 

The Forsaken gör come-back

Review1804_Forsaken

En gång lämnade jag KB strax efter att huvudakten gått på scen. Inte för att det var ett dåligt band men efter supportbandets rasande framfart tedde sig kvällens affischnamn som ett blekt och sömnigt viskollektiv.
Vilket huvudbandet var tänker jag inte tala om men de som stal showen, som spelade skiten ur publiken, som gjorde kvällen extra minnesvärd var ”The Forsaken”.
Nu har de efter åtta års tystnad ruskat liv i sig och idag släpper de come-backplattan ”Beyond Redemption” på Massacre Records.

Under uppehållet har Stefan Holm lämnat och Calle Fäldt tillkommit i sättningen. Han och Patrik Persson sköter tillsammans gitarrlirandet. Det är också han som får föra bandets talan idag och som bjuder på kaffe i hemmet i skånska Staffandstorp. Han är relativt ny i ”The Forsaken” men har meriter från bland andra ”Deranged” och ”Feared Creation. Dessutom är han studiodirektör och driver Studio 4 där dagens skivsläpp spelats in. Under vår fikastund får jag lyssna på alla låtar och det är alltid med viss bävan jag går in i sådana situationer.
Tänk om det är skit, tänk om de tappat greppet, tänk om jag inte kan hålla masken, tänk om jag blir jättebesviken. Men mina farhågor är snabbt helt bortblåsta. ”The Forsaken” har gjort en storstilad återkomst och presenterar så välarbetad dödsmetall att jag blir helt varm i kroppen. På åtta år hinner man glömma vissa saker. Jag har saknat ”The Forsaken” mer än jag varit medveten om och nu blir det tydligt varför. Det finns helt enkelt inte så många, så genuint rotade dödsband längre och när man som jag föredrar skickligt framförd old-school med en av Sveriges bästa growlare, Anders Sjöholm, blir det här bandets återkomst lycka.
Calle Fäldt blev tillfrågad för två år sedan om att ansluta sig och svarade:
- Absolut! För Helvete!
- Jag tvekade inte och vi funkade direkt. I det här bandet har vi riktigt bra personkemi och för mig var det utmanande att få spela med så vassa musiker. Jag får ligga i och jobba för att hålla samma nivå. Jag gillar dessutom att samarbeta med vuxna människor som nått en viss mognadsnivå. Fast det är klart, vi är väl inte sådär väldigt vuxna alla gånger. När vi har bandfester slutar det allt som oftast med att vi alla sitter bra på lyset och helt nakna.
Aha!
Hans favoritlåt på plattan verkar vara ”There is no God” för då höjer han ljudet och jag får lyssna till enastående gitarrmangel med flera finurligheter som nog lätt kan bli också min favorit.
- Vi gör musik för de som vill röja. Inte för musikpoliserna som står och analyserar sönder hela upplevelsen, berättar Calle samtidigt som den thrashigare ”As vi Burn” ljuder ur högtalarna.
Att ”The Forsaken” fört en sådan tynande existens så länge beror på livet.
- Du vet, saker händer. Folk får andra prioriteringar, dygnet har bara 24 timmar, man tänker ju lite annorlunda med åren. Men vi gjorde ett övervägande där vi beslutade att antingen lägga ner eller satsa. Ja, resultatet hör du ju, säger Calle.
- Ingen av oss går omkring med några förhoppningar om att bli rockstjärnor. Det är väl där den där vuxenheten och mognaden kommer in. Vi har till exempel fått erbjudande om att turnera med ”Nile” men vi avböjde. Det hade kostat för mycket tid och pengar och så resonerar vi kring det mesta just nu. Får vi erbjudande om spelningar kastar vi oss inte över möjligheten. Det kommer fler.
Calle Fäldt är mest känd från metalscenen så därför blir jag lite häpen över att mina egna gamla punkikoners porträtt, Sid Vicious och Jonny Rotten, hänger i hans vardagsrum och när jag snokar bland hans böcker och skivor blir bilden än mer komplicerad.
- Jag är musiker. Jag gillar musik. All musik som är bra, oavsett genre.
Calle Fäldt pratar ofta kort och koncist. Han ger ett bestämt intryck. Det är säkert en oerhört bra egenskap i jobbet som utbildare men han tillstår att det inte alltid varit ett fördelaktigt karaktärsdrag.
-Jag pratar oftast rakt på sak. Jag säger vad jag tycker. Jag är ingen diplomat. Det har i vissa kretsar gett mig dåligt rykte. Hos andra har jag fått respekt. Och det förklarar han till tonerna av ”Blessed with Wrath”.

”The Forsaken” har gjort tio låtar riktigt cool dödsmetall av snyggt old-school-snitt. De är ett av Sveriges inte-så-jätte-kända fanbärare av den musik vår nation har patenterad kvalitetsstämpel på. ”Beyond Redemption” släpps idag på Massacre Records och om vi håller tummarna kanske vi får se och höra dem på en scen nära oss.

”The Forsaken” är:
Stefan Berg, bas.
Nicke Grabowski, trummor.
Patrik Persson, gitarr.
Calle Fäldt, gitarr.
Amders Sjöholm, sång.

Writer: Eva Grahn
I don't have Facebook


|Home|