Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Intervju med Björn Gelotte | FESTIVALPHOTO
 

Intervju med Björn Gelotte

Review1627_Bjorn_sittandes

Pyrotekniken lämnas hemma när In Flames drar ut på klubbturné. Gitarristen Björn Gelotte uppskattar att både kunna genomföra klubbspelningar och arenaspelningar.

- Klubbgig skapar en mer intim känsla. Det är fräckt med ett spektakel men när du står där på ett klubbgig och kan känna lukten av de sura scenkläderna så är det rätt fräckt också, säger Björn Gelotte.Förra klubbturnén var enligt Björn Gelotte riktigt kul att genomföra så planer för en ny turné har funnits i bakhuvudet en lång tid. Bomberna lämnas hemma och spelningarna blir mer avskalade för att musiken ska stå i fokus.

- Vi har självklart mycket ljus, det kan vi inte hålla oss ifrån, säger Björn Gelotte med ett leende. Tanken är att det inte ska vara som arenagig utan vara klubbgig. Lite punkigare, stökigare och svettigare.

Under turnén besöker In Flames bland annat Linköping, Karlstad och Örebro. Björn är otroligt tacksam över att kunna genomföra turnén. Det är slutsålda spelningar och de får resa runt och spela på andra platser än Göteborg och Stockholm. Att få komma ut och spela på mindre platser för färre människor är något Björn Gelotte uppskattar.

- Det är så jävla roligt. Vi behöver inte göra det, men vi vill göra det. Det är så enkelt, säger han.

Turnén innebär ett hektiskt schema med upp till sju spelningar på rad. Enligt Björn Gelotte skulle det räcka med fyra-fem spelningar.

- Det är inte jobbigt fysiskt utan mer mentalt. Man kan inte riktigt koppla bort och vara själv utan måste sitta tillsammans och värma upp med bandet, säger han. Men när man väl står på scen så är allting grymt.


Att vara borta en längre tid från familjen är inget som Björn tycker är speciellt jobbigt nu för tiden. Det var jobbigare i början av karriären. Alla sinnen ställer nu in sig på att det är turné och han kommer snabbt tillbaka till verkligheten när han kommer hem. Den moderna tekniken, som till exempel Skype, underlättar kontakten med hans barn när han är ute på vägarna.

- Det är skitbra. Jag ser dem nästan mer nu än vad jag gör hemma, säger Björn och ler. Nu kan man sitta och snacka med Lillan. Även om hon är två år och inte pratar så mycket så ser man i alla fall varandra.

Björn försöker även ta med familjen när möjlighet finns. När barnen lediga och det är slutet på en turné är ett bra tillfälle. Han säger att familjen bland annat närvarat i slutet av en USA-turné och på festival någon gång ibland.


En uppföljare till Sounds of A Playground Fading (2011) finns inte med i In Flames planer den närmsta tiden.

- Jag har inte bråttom att göra en till. Den senaste lever gott fortfarande. Fansen är intresserade av att höra den och vi tycker det är roligt att spela låtarna från den, säger Björn Gelotte.

Han påpekar att de tidigare haft för bråttom att spela in nya skivor. Nu vill de hinna spela låtarna och presentera materialet för så många som möjligt innan de går in i studion igen.

Inspirationen till framtida låtar kan dock komma från ett oväntat håll. Frågan om han tar inspiration till sin musik genom film eller litteratur ger Björn en liten tankeställare.

- Lite påverkad av sådant tror jag att jag blir. Det låter jävligt flummigt. När jag läser en viss bok så kan jag få en viss sinnesstämning när det kommer till vissa kapitel. Jag är lite av en Sci-Fi och Fantasy nörd, säger han. Det är ofta förknippat med starka melodier om du ser en sådan film eller spelar ett dataspel. Det är inte så att jag tänker ”nu ska jag läsa den boken för att få inspiration”. Men när jag läser kan det nog börja bubbla en melodi någonstans i bakhuvudet när jag kommer till ett visst kapitel. Det är nog inte alls fel.


Foto: Mikael Grahn

Writer: Henrik Fredriksson
I don't have Facebook


|Home|