Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

Eluveitie - Helvetios | FESTIVALPHOTO
 

Eluveitie - Helvetios

 Betyg

Artist: Eluveitie
Album: Helvetios (Nuclear Blast)
Genre: Melodic death/folk metal

Femte fullängdaren från Schweiziska Eluveitie är här i form av Helvetios, ett konceptalbum under vilket man får följa historien om Kelternas krig mot Romarriket.

Eluveitie behåller sitt säregna sound där de kombinerar det klassiska Göteborgsdödssoundet med keltisk folkmusik. Flera låtar är lite agressivare och lite torrare än på tidigare album och jag skulle vilja påstå att det melodiska spelar en lite, lite mindre roll på Helvetios, exempelvis är verserna ofta helt fria från folkinstrumenten och helheten är hård metal med inslag av folkmusik istället för tvärtom (som på 2009 års misstag). Det mjuka flätas samman med det hårda utan att ta för mycket plats vilket gör det till en perfekt balansgång och det är inte omöjligt att Eluveitie kommer nå ut till en bredare publik med Helvetios, i och med att det faktiskt inte är så himla tralligt som man kan tro.

De flesta låtarna har partier av ruggigt bra kaliber och faktum är att albumet överlag är riktigt bra, men jag saknar de där verkliga topparna. Någon dunderhit finner jag inte här, men det skådas heller inga bottennapp. Jag ställer mig dock tveksam till alla dessa utfyllnadsspår, fem stycken på sammanlagt nästan tolv minuter och konceptalbum eller ej, det är fint att de vill berätta en historia som ligger dem varmt om hjärtat, men intro, outro, berättarspår, instrumentalt spår och sega, sega Scorched Earth faller inte mitt tålamod i smaken. Dessa sidospår blir för mig mer störande avbrott än stämningshöjare. Däremot kanske die hard-fansen älskar dem.

Bortsett från detta har Eluveitie en egenskap jag gillar skarpt när det kommer till musikskapandet, detta album inget undantag; de gör sällan onödigt långa låtar som många andra i folk-genren. Låtarna blir aldrig tjatiga eller utdragna, utan de håller sig intressanta från början till slut och tappar inte för mycket driv.

Sammanfattningsvis - Helvetios är en pålitlig och mycket värdig uppföljare som jag tror säkrar bandets framtid som en av de mest respekterade i genren.

Spår
1. Prologue
2. Helvetios
3. Luxtos
4. Home
5. Santonian Shores
6. Scorched Earth
7. Meet the Enemy
8. Neverland
9. A Rose For Epona
10. Havoc
11. The Uprising
12. Hope
13. The Siege
14. Alesia
15. Tullianum
16. Uxellodunon
17. Epilogue

Writer: Emily Lövstrand
I don't have Facebook


|Home|