Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram

NAZARETH @ Debaser Malmö 28/10 | FESTIVALPHOTO
 

NAZARETH @ Debaser Malmö 28/10

 Betyg

Review1272_nazareth

Skotska Nazareth som är ute på sin 40-års jubileums-turné med senaste alstret Big Dogz, visar att äldst fortfarande är bäst. Nazareth borde nästan kört en 50-års jubileum istället då de bildades redan 1961 under bandnamnet Shadettes. Dan McCafferty (sång) och Pete Agnew (bas), båda 65 år och fortfarande med mycket spring i benen.

Medans crewet riggar det sista på scenen slog det mig –De är lika gamla som Nazareth! Hur tufft är det inte att hålla ihop gänget på den här nivån! De var t.o.m. så gamla att vissa i publiken med för högt alkoholintag trodde de var Nazareth när de soundcheckade!

Efter ett 4 minuter långt celtiskt-klingande intro kliver skottarna stadigt ut på Debasers scen framför en rejäl skara förväntansfulla skåningar. Debaser Malmö är fullt av härliga människor. Flera generationer är på plats, även de som var med redan när det begav sig för fyrtio år sedan!

Stod på helspänn under introt och tänkte på hur Dan McCaffertys sångröst skulle klara sig denna kväll. Redan under första låten Silver Dollar Forger kunde man pusta ut. Rösten var lika fantastisk som alltid. Den rispiga och darriga rösten var där precis som om han hade svalt ett rivjärn på nytt! Trots medicinen i beredskap på scenen så klarade han sig igenom hela kvällens 100 minuter framträdande helt galant. Bortsett från några roliga grodor under megahiten Love Hurts!

Som första extranummer körde de vildsinta Razamanaz. Klart kvällens bästa låt. Tempot var högt. Ljudet var så bra det kan bli på Debaser, röken väller ut på scenen och strålkastarna bländade publiken som gick bananaz!

Efter den här svettiga rökaren gick de rakt på balladernas ballad – Love Hurts. En saftig tvärvändning i tempot! Omställningen blev total för hela bandet. McCafferty skrattade bort några ord i inledningen och bandet hade helt fel tempo då de inte hunnit varva ner från tidigare Razamanaz! Love Hurts är fortfarande mycket bra i denna uppspeedade inte lika känsliga versionen, dock så hade man velat höra den lite mjukare och långsammare. De hade nog för roligt på scenen helt enkelt för att bli blödiga.

Innan de fantastiska extranummerna fick vi 90 minuter overkligt bra låtar som klassiska Hair Of The Dog, Turn On Your Receiver och Whisky Drinkin Woman blandat med nya fräscha låtar som Big Dogz Gonna Howl, When Jesus Come, Radio och härligt gungande See Mee.

Big Dogz Gonna Howl bjöd upp med bra ös och visade att de fortfarande kan skriva bra och intressanta låtar.

Undertecknad fick agera notstativ till de nyare låtarna och hålla upp texterna då McCafferty inte var lika säker på dessa låtar. Inget som märktes utåt då han skötte detta fantastiskt bra.
See Mee hade härligt sväng och gubbligan visar upp ett toppenhumör och sannerligen stor spelglädje. Basisten Agnew grimaserar så hårt att man själv nästan får ont i kinderna! Trummisen Lee Agnew som ersatt bortgångne Darrell Sweet, vispar på som en tok och gör ett riktigt bra jobb. Gitarristen Jimmy Murrison gömmer sig bakom sin långa gråa lugg och tittar inte upp förens slutet av konserten. Han var helt inne i sin egen värld vilket skapade en fantastisk ljudbild.

Med inte fullt så glada When Jesus Comes To Save The World Again, visar Nazareth sin andra sida. Långsamgående långköraren är mörkare och tyngre än resten som var på smörgåsbordet denna kväll.

Avlutande Hair Of The Dog (under ordinarie set) bjuder på en härlig mix av teknik och kultur. Mitt i höjdarlåten tar sångaren fram en säckpipa. Istället för att spela på säckpipan som traditionellt görs så var den riggad med ett blåsrör som skapar en robotliknande röst (sk Vocoder) när McCafferty formar orden i munnen.

Nazareth är fortfarande att räkna med och slår många av de ”yngre” banden på fingrarna.

Debaser i Malmö har än en gång ställt upp med att erbjuda en fantastisk fredagkväll. En kväll som inte kommer glömmas bort. Detta kan mycket väl vara Nazareths sista klubbspelning någonsin i Sverige. Hoppas jag har väldigt väldigt fel.INTRO
SILVER DOLLAR FORGER
BIG DOGZ GONNA HOWL
THIS MONTH´S MESSIAH
SUNSHINE
TURN OM YOUR RECEIVER
SEE MEE
LOVE LEADS TO MADNESS
RADIO
WHEN JESUS COMES TO SAVE THE WORD AGAIN
THIS FLIGHT TONIGHT
DREAM ON
WHISKY DRINKIN WOMAN
CHANGING TIMES
HAIR OF THE DOG

RAZAMANAZ
LOVE HURTS
BROKEN DOWN ANGEL

Review1272_naza

Writer: Stefan Vohnsen
I don't have Facebook


|Home|