Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube
Follow Festivalphoto at Instagram


 

  Storsjöyran

The festival Storsjöyran started 1983 and is held in the town center of Östersund, Sweden.

Storsjöyran Festival (or The Great Lake Festival) is an annual event going back to the early sixties. The festival was started in honor of the ancient can-do spirit of the people of Jämtland (the county where Östersund is situated), and to show the rest of Sweden that although this region is sparsely populated its people has the zest, courage and knowledge to create a festival of international size and standard. Something that is well reflected in the fact that the festival gathers around 45-50.000 visitors every year and is one of the biggest festival in Sweden.

http://yran.se/


Covered festivals:

    Storsjöyran 2004

    Storsjöyran 2005

    Storsjöyran 2007

    Storsjöyran 2008

    Storsjöyran 2009

    Storsjöyran 2010

    Storsjöyran 2012

    Storsjöyran 2013

    Storsjöyran 2017

Name* Comment*
Email  
     

Storsjöyran Nytt Storsjöyran Nytt Written 2018-03-24 18:19:27
KRAFTWERK KLARA FÖR STORSJÖYRAN MED SIN SPEKTAKULÄRA 3D-SHOW

Ikoniska elektropionjärerna Kraftwerk kommer till Östersund och Storsjöyran i sommar. Fredagen den 27 juli står gruppen på scen redo för att ta med publiken på en spektakulär resa. Med sig har de sin omtalade 3D-show som nu spelas upp med Storsjön och de jämtländska fjällen som kuliss.

Biljetter finns ute till försäljning via yran.se.
Multimediaprojektet Kraftwerk kommer till Sverige och Storsjöyran den 27 juli. Genom att kombinera ljud och bild bjuder Kraftwerk in till ett framträdande genom fyra decenniers musikaliska och tekniska innovationer, improvisationer, 3D-projektioner och animationer. Deras 3D-konsert är en mix av musik och performancekonst, eller som man säger på tyska; "Gesamtkunstwerk” – ett totalkonstverk.
Kraftwerk bildades 1970 av Ralf Hütter och Florian Schneider och har inspirerat en hel musikvärld med sitt elektroniska sound. Idag finns det knappt en enda modern musikgenre som inte lånat element ur gruppens berömda verktygslåda.
De senaste åren har Kraftwerk varit dragplåster för festivaler som Roskilde, Stockholm Music & Arts och Way Out West, dragit storpublik till sina framträdanden på Museum of Modern Art i New York, Operahuset i Sydney och Tate Modern i London. Nu tar de sin 3D-show till Östersund och Storsjöyran. Konserten blir deras enda i Sverige i sommar. För mer information se Storsjöyrans hemsida www.yran.se.
DATUM
27/7 – Storsjöyran, Östersund
Festivalnytt Festivalnytt Written 2014-05-19 08:09:57
THE PRODIGY (UK) GÖR EXKLUSIV SPELNING PÅ YRAN
Storsjöyran presenterar stolt festivalens headliner 2014: THE PRODIGY!
Med 25 miljoner sålda album är de legendariska britterna den elektroniska musikens största namn genom tiderna. Och med en ljusshow Östersund aldrig skådat törs vi utlova en upplevelse i en helt egen viktklass.
Spelningen på Yran blir The Prodigys enda i sommar i Skandinavien.
Med till Sverige har The Prodigy uppvärmaren Modestep DJ:set


Sedan tidigare bokade artister är bl a Veronica Maggio, Icona Pop, Laleh, Rival Sons, Mavis Staples, Rebecca & Fiona, Takida, John de Sohn och Kartellen.


The Prodigy (UK)
Låt oss börja med att konstatera att ni aldrig har sett något liknande på Storsjöyran. När The Prodigy intar Östersund är det med en show som får Lady Gagas omtalade scenbygge från 2009 att blekna . Men så har ju de brittiska legendarerna i The Prodigy alltid varit en akt som tagit allt ett steg längre, som ständigt pressat det extremas gränser.

Med 25 miljoner sålda album är The Prodigy den elektroniska musikens absolut största namn genom tiderna.

Ursprungligen gjorde bandet sig ett namn i ljusskygga undergroundkretsar med sin nyskapande mix av rave, hardcore techno, industri och breakbeat. Men i takt med att de tillförde influenser från punk och elektronisk rock i sin musik växte The Prodigys publik och snart stod de inför sitt stora genombrott. Milstolpen, albumet ”The Fat of the Land” släpptes 1996 och innehöll globala monsterhits som ”Firestarter”, ”Smack My Bitch Up” och ”Breathe”. Samtliga toppande singellistorna världen över.

The Prodigys succé markerade klubbmusikens kommersiella genombrott. Bara Daft Punk kan konkurrera med bandet i rollen som den mest inflytelserika akten i dansmusikens historia.

Ständigt kontroversiella och kreativt utmanade har The Prodigy fortsatt att pressa gränserna för såväl sin musik som sin scenshow. Förra albumet ”Invaders Must Die” släpptes 2009 och gick direkt in som etta på Englandslistan. 2011 gjorde de sin största spelning någonsin för 700 000 fans på festivalen Przystanek Woodstock i Polen.

Senare i år släpper The Prodigy nya albumet “How to Steal a Jetfighter” och i sommar headlinar de några av Europas största festivaler, som Rock en Seine i Paris, Sziget i Budapest och den brittiska upplaga av Sonisphere, där de toppar programmet sida vid sida med Metallica och Iron Maiden.

Att The Prodigy väljer att förlägga sommarens skandinaviska spelning till Storsjöyran är stort och vi vågar utlova en upplevelse i en helt egen viktklass. En som blir klurig att följa upp. Om Stortorget står kvar efteråt, alltså…

Modestep (UK)

När The Pordigy kommer till Yran är det inte bara med sin egna spektakulära show, med sig har de också landsmännen i Modestep som värmer upp med ett intensivt DJ-set på Stortorget innan årets stora dragplåster kliver på. Londonduon Modestep blandar dubstep och elektronisk rock. De debuterade så sent som 2013 med albumet "Evolution Theory" och blev på kort tid bokade till tunga festivaler som Coachella, Reading och Leeds. Inte helt olikt deras förebilder i The Prodigy har Modestep hittat ett sätt att smälta samman elektroniska element och klubbrytmer med rockestetik. Vi vågar lova en högst pulshöjade supportshow!
Festivalnytt Festivalnytt Written 2014-05-09 05:24:33
REBECCA & FIONA TOPPAR NYTT ARTISTSLÄPP FRÅN YRAN

Storsjöyran gör sitt första artistsläpp för maj månad. Det toppas av Rebecca & Fiona, följda av följda av Linnea Henriksson, Weeping Willows, Edda Magnason, Hurula och Docenterna.


Sedan tidigare bokade artister är bl a Veronica Maggio, Icona Pop, Laleh, Rival Sons, Mavis Staples, Takida, John de Sohn och Kartellen.

KORT OM ARTISTERNA


Rebecca & Fiona förkroppsligar den moderna popakten, där en kärna av en stark politisk drivkraft påeldad av avsky mot orättvisor inte på något sätt står i kontrast till att skriva hits för topplistorna och världens dansgolv. Något som tydligare än någonsin märks på färska plattan ”Beauty is pain” som släpptes i april.


Linnea Henriksson gör färgsprakande pastellpop med texter på svenska och ett bultande hjärta, av en sort som slår an ensträng i den svenska publiken - på ett sätt som inte är helt olikt Gyllene Tider en gång i tiden. Fullt logiskt att hon öppnade för Gessle & Co under deras stora sommarturné 2013.

Weeping Willows nya album,“The Time Has Come”, utforskar samma svindlande romantiska ljudvärldar som den klassiska debuten ”Broken Promise Land” från 1997. Storslagen musik och storslagna känslor. Vårturnén som sedan följde på plattan innebar i sin tur utsålda hus var helst de kom.

Bakom Edda Magnasons skådespelardebut i rollen som Monica Zetterlund döljer sig en av Sveriges vackraste röster och mest begåvade låtskrivare. I sommar släpps Eddas tredje album med egen musik, och vid ett fåtal, exklusivt utvalda tillfällen kommer publiken kunna möta Edda live. Yran är ett sådant.


Robert Hurula solodebut som tagit en popigare vändning, från hans tidigare punkkarriär i Masshysteri, Nu är Håkan Hellström är en referens svår att komma runt. Popmusik med eld, svärta och passion. Med en större övertygelse än de allra flesta.


Docenterna. Veteranerna är i slutet av maj aktuella med en ny singel, de två Henrik Oja-producerade poppärlorna Södermalm” och ”Liv i Norr” där den sistnämnda bär på en dedikation till den här rodnande festivalen.”Liv i Norr är en present och hyllning till Yran…” skriver bandet i ett pressmeddelande.

Läs mer här: www.storsjoyran.se
Festivalnytt Festivalnytt Written 2014-04-08 14:35:13
RIVAL SONS KLARA FÖR STORSJÖYRAN

En av av världens hetaste rockgrupper, amerikanska Rival Sons, är bekräftade för Storsjöyran. Rival Sons debuterade 2009 och har med sin mix av blues, garage- och hårdrock etablerat sig som ett band för de riktigt stora arenorna och festivalerna.

I fjol gjorde kvartetten från Long Beach, Kalifornien, en uppmärksammad spelning på Bråvallafestivalen i Norrköping och är nu högaktuella med sitt fjärde album, ”Great Western Valkyrie”, som släpps i juni och följs av en världsomspännande turné.

Storsjöyran i Östersund genomförs i år 31 juli-2 augusti

Klara sedan tidigare är bl a Veronica Maggio, Icona Pop, Laleh, Graveyard, Mavis Staples (US),Takida, Melissa Horn, Stiff Little Fingers (UK) Joshua Radin (US) Kartellen, John De Sohn och många många fler.

Läs mer om artisterna på Storsjöyrans hemsida
Festivalnytt Festivalnytt Written 2014-03-25 18:50:05
Punksläpp med Stiff Little Fingers (UK) i topp!

Punk i olika valörer när Stiff Little Fingers (UK), Brända Barn och Tiger Bell kommer till Yran

Albumaktuella brittiska pionjärerna Stiff Little Fingers slår följe till Yran med mytomspunna postpunkarna Brända Barn från Sundsvall och Luleå/Stockholmstjejerna i punkpopgruppen Tiger Bell.


Stiff Little Fingers var under den tidiga punkvågen i mitten av Nordirlands svar på The Clash och Sex Pistols, med en vild mix av samhällskritik och anarkistisk energi. Bandet har under alla år fortsatt att spela och turnera. I mars släpper gruppen sitt första studioalbum på tio år, “No way back”. Därefter ger man sig ut på en världsomfattande turné, där Östersunds och Yran är enda svenska stoppet.


Brända Barn bildades i Sundsvall 1979 som ett typiskt band ur tidiga punkvågen men utvecklades snart in en annan riktning, inspirerade av Joy Division och den mångbottnade postpunken. Gruppen splittrades redan 1984 efter att ha givit ut albumet “Allt står i lågor”, som numera räknas som en svensk klassiker. I fjol återuppstod Brända Barn för ett par spelningar med anledning av att deras tidigare inspelningar återutgavs.
Den korta karriären och det hyllade enda albumet har bidragit till något av en mytologisering kring bandet. Festivalspelningar är verkligen inte vanliga och därför blir framträdandet på Yran speciellt.


Tiger Bell. Luleå/Stockholmstjejerna i Tiger Bell står med en fot i popen och en i punken, med hög energi, hårt arbete, mycket glädje och låtar som sällan klockar in över tre minuter. Efter vårens Sverigeturné ger sig bandet ut på sin tredje Europaturné på 13 månader (!) innan sommarens festivaler väntar. Tiger Bells debutalbum ”Dont Wanna Hear About Your Band!” släpptes i oktober 2013.Klara artister sedan tidigare är bl a Veronica Maggio, Icona Pop, Laleh, Graveyard, Mavis Staples (US),Takida, Melissa Horn, Joshua Radin (US) Kartellen, John De Sohn och många många fler.
Storsjöyran | FESTIVALPHOTO