Join Festivalphoto at Faceboook
Follow Festivalphoto at Twitter
Watch our festival videos at Youtube

 Concert reviews, festival stories and interviews | FESTIVALPHOTO

 

 

Flakasand Rock & Blues 2008

 

Flakasand

Flakasand Rock & Bluesfestival måste vara Sveriges mysigaste musikfestival.
För artonde året i rad anordnade Morjärvs Rock och Blues sällskap festivalen vid Kalixälven i Norrbotten.

Man får åka in på ensliga små grusvägar för att ta sig dit och vid varje ny kilometer undrar man om det här verkligen kan vara rätt väg? Men så kommer stranden där man byggt upp stora scenen med älven som bakgrund. Pub har anordnats med kabelrullar som bord och mängder av eld platser har ställts i ordning inför kvällen.

Tältarna och mc-åkarna med sina glänsande nyputsade hojar är redan på plats och medan barnen badar i älven till tonerna av kvällens första band Peace Makers börjar bussarna anlända med publiken som kommer kånkande på kylbagar, solstolar och gitarrer. Det här är en festival som har en ovanligt stor blandning av åldrar i publiken.

Stämningen börjar infinna sig när Emil & The Ecstatics intar scenen. Det är ett skönt samspelt ungt band med sångaren och gitarristen Emil Arvidsson i förgrunden.

Efter bandet Broomstick Blues Band kommer festen igång när Stockholms bandet Cosmos Factory intar scenen. De har specialiserat sig på att spela covers av bandet Creedence Clearwater Rivavel vars femte album heter Cosmos factory. De lyckas verkligen att låta som originalet förutom sången, för det är naturligtvis svårt att jämföra sig med ikonen John Fogerty. Bandet spelar så bra att några i publiken börjar undra om det är playback! Solstolarna lämnas nu för öset på dansgolvet där hits som Down on the corner, Midnight special med flera serveras.

Kvällens dragplåster är det legendariska Engelska Newcastle bandet The Animals vars stora hits House Of The Rising Sun från 1964 har spelats av varje coverband och gitarrägare i generationer.
Av de ursprungliga medlemmarna finns endast en kvar i bandet, trummisen John Steele som varit med i början av 60-talet. Medlemmarna har under åren bytts ut och i denna spelning var det Mickey Gallagher på keyboard, Johnny Williams på gitarr och sång och Peter Barton på bas och sång.

Tråkigt nog faller stämningen som dragits igång tidigare och bandet känns musikaliskt trött. De får ändå en del av de yngre i publiken med sig, men mest är det fansen från sextiotalet som flockas vid scenen för att se sina ungdoms idoler och som extra nummer kommer till slut den efterlängtade House Of The Rising Sun. Tyvärr är sångaren Peter Bartons röst långt från bandets tidigare sångare Eric Burdon.  

Svartöns Cocktail Blues Band avslutar kvällen och publiken drar sig hemåt medan tältarna kryper till kojs under fullmånen som lyser över älven.

Traditionsenligt tassar ett gäng mc-åkare bort till sina älskade hojar för att ge dem en sista godnatt-kick. Så blir vrålet av gasande Harley Davidson motorer en sista fanfar över att årets Flakasand festival är till enda.    

// Lisbeth Sandberg